Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním zahradu v zastavěné území (funkční využití zahrada, sad, vinice), a přesto je mi znemožněna stavba (jedná se o prvostavbu) bazénu 25 m2 (drobné vodní plochy) stavebním úřadem, prý podle §90 a § 96 stavebního zákona. Dále uvádí § 51 odst. 3 zákona č. 500/2004 Sb.

Žádost jsem podal na formuláři Oznámení o záměru v území k vydání územního souhlasu a přišla mi odpověď obsahující, že nesplňuji podmínky § 96 odst. 5 st. zákona a na základě nějakého usnesení úřad rozhodl o projednání záměru v územním řízení. Předem Vám děkuji. Miroslav

ODPOVĚĎ:
Váš závěr o tom, že je Vám stavebním úřadem znemožněna stavební činnost na Vašem pozemku, je mylný. Stavební úřad ve Vašem případě pouze usoudil, že není možné vydání územního souhlasu (jednodušší varianta přivolení v rámci územního řízení), nýbrž že je zapotřebí vydat územní rozhodnutí. Z tohoto důvodu bylo z úřední povinnosti zahájeno územní řízení (jak Vám stavební úřad oznámil), jehož výsledkem bude (budou-li splněny všechny podmínky) vydání územního rozhodnutí o umístění stavby (§ 79 stavebního zákona).
V případě každého stavebního záměru je stavebním úřadem (v rámci územního řízení) posuzováno, zda je tento stavební záměr v souladu:
a/ s vydanou územně plánovací dokumentací,
b/ s cíli a úkoly územního plánování, zejména s charakterem území, s požadavky na ochranu architektonických a urbanistických hodnot v území,
c/ s požadavky stavebního zákona a jeho prováděcích právních předpisů, zejména s obecnými požadavky na využívání území,
d/ s požadavky na veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu,
e/ s požadavky zvláštních právních předpisů a se stanovisky dotčených orgánů podle zvláštních právních předpisů, popřípadě s výsledkem řešení rozporů a s ochranou práv a právem chráněných zájmů účastníků řízení
(jak vyplývá z § 90 stavebního zákona).
Aby mohl být stavebním úřadem vydán územní souhlas, je dále nutné, aby:
- byl stavební záměr v zastavěném území nebo v zastavitelné ploše, poměry v území se realizací stavebního záměru podstatně nezměnily a tento stavební záměr nevyžadoval nové nároky na veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu (§ 96/1 stavebního zákona),
- byly k žádosti o vydání územního souhlasu připojeny všechny povinné přílohy dle § 96/3 stavebního zákona.
Není-li některá ze shora uvedených podmínek splněna, nemůže být územní souhlas vydán. Tehdy postupuje stavební úřad dle § 96/5 stavebního zákona (jak se stalo i ve Vašem případě). Dle tohoto ustanovení platí, že dojde-li stavební úřad k závěru, že žádost nebo záměr nesplňuje podmínky pro vydání územního souhlasu, rozhodne usnesením o provedení územního řízení; toto usnesení se oznamuje pouze žadateli a nelze se proti němu odvolat. Žádost o územní souhlas se (automaticky) považuje za žádost o vydání územního rozhodnutí, a pokud je to pro posouzení záměru nezbytné, vyzve stavební úřad žadatele k doplnění žádosti o údaje a podklady přiměřeně k povaze záměru, včetně dokumentace, která musí být zpracována projektantem.
Nevyplývá-li důvod, proč nebylo Vaší žádosti o vydání územního souhlasu vyhověno (a proč bylo zahájeno územní řízení o vydání územního rozhodnutí o umístění stavby) přímo z Vám doručeného usnesení, můžete se obrátit s dotazem na stavební úřad, který toto usnesení vydal.
Každopádně platí, že řízení o přivolení k výstavbě bazénu ve Vašem případě běží dál (došlo toliko k jeho transformaci z jednodušší formy na formu mírně složitější), není tudíž třeba se proti postupu stavebního úřadu bránit. V tomto ohledu postačí splnit veškeré požadavky stavebního úřadu a vyčkat vydání územního rozhodnutí o umístění stavby.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.