Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Kupoval jsem zahradu v zastavěném území s možností do budoucna vystavět stavbu. Narazil jsem na stavebním úřadě, že nemohu postavit vlastně na pozemku nic. Bylo mi řečeno, že na katastr se nemohu ohlížet, pro ně je směrodatný pouze územní plán s funkční plochou využití. Nemohl bych nějakým zákonem prorazit tuto bariéru? Děkuji, Ivoš

ODPOVĚĎ:
Označení druhu pozemku v katastru nemovitostí je provázáno s případným využitím tohoto pozemku (např. ke stavbě) právě s územním plánem. Abyste mohl stavit, musíte mít vhodný druh pozemku (určeno v katastru) a dále tento pozemek musí být určený jako pozemek ke stavbě i v územním plánu, jinak Vám stavební úřad nevydá potřebné stavební povolení.
Zde můžete pouze cílit na změnu územního plánu, na kterou ovšem není právní nárok, tedy de facto můžete podat pouze podnět ke změně územního plánu, ale zda ke změně dojde, záleží čistě na zastupitelstvu obce, která územní plán (popř. jeho změnu) schvaluje.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.