Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

05/2015 jsem prodal auto do Rakovníka a i kupující měl bydliště v Rakovníku, vystavena plná moc na přepis, 2015 začal platit zákon o ověřené plné moci, kterou jsem samozřejmě neměl. Auto jsem prodal a v 11/2015 jsem zjistil tento fakt s plnou mocí, následovala cesta na registr, kde jsem zjistil, že si kupující auto na sebe nepřepsal, takže nedodržel smlouvu a jsem stále provozovatelem já.

K tomu všemu si kupující ani nezaložil pojištění vozidla, aby snad nebyl dohledatelný a tím ohrožuje jak mě, tak všechny ostatní okolo, zároveň ale nevím, jestli auto používá nebo mu někde stojí nepojízdné. Mamka mi vyhodila složku s obsahem Ibiza - prodáno, takže nemám smlouvu a telefonický kontakt na kupujícího, protože se hovory z předplacených SIM karet neuchovávají. Policie mi s tím pomoci nedokáže. Zkusil jsem si nechat vystavit nový velký a malý TP, protože jsem doufal, že by pana šmejda třeba mohli zastavit a při kontrole by zjistili neplatné doklady a kupující by mě zkusil kontaktovat, ale doposud nic. Co dělat? Děkuji, Leoš

ODPOVĚĎ:
Za této situace bohužel příliš nezmůžete.
Kritizovaná novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích zavedla značné změny v systému přepisu vozidel, kdy je možné vozidlo přepsat na základě plné moci s úředně ověřeným podpisem.
Žádost o přepis vozidla musí být podána do 10 pracovních dnů od převodu vlastnického práva k vozidlu, jinak se osoba dopouští přestupku, za který je možné uložit pokutu. Tato pokuta by měla postihnout jak nového vlastníka vozidla, tak i původního vlastníka.
Jelikož nemáte žádné podklady, bude pro Vás značně obtížné cokoliv z tvrzených skutečností prokázat. Nicméně můžete vyzvat tuto osobu předžalobní upomínkou k tomu, aby Vám poskytla potřebnou součinnost pro přepis vozidla (dostavila se s Vámi na úřad), popř. Vám udělila k přepisu plnou moc s úředně ověřeným podpisem.
Vzor přikládám zde: http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014.
Tuto upomínku je ve Vaší situaci, kdy nedisponujete pro případ jakéhokoliv soudního řízení žádnými důkazy, vhodné napsat „ostřejším“ tónem. Doporučuji za tímto účelem v upomínce zdůraznit i případné náklady, které by této osobě vznikly v případě soudního řízení ve věci – zejména soudní poplatek, náklady právního zastoupení, další náklady účastníka řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.