Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Prosím o radu, jestli je nutné stavební povolení v případu úpravy předzahrádky vlastněné obcí na parkovací plochu. Chtěli bychom terén upravit - vykopat zeminu, nasypat vrstvu stěrku, vrstvu písku, na to vyskládat plastové zatravňovací čtverce, které se vysypou zeminou a vysadí se do nich tráva. Děkuji za odpověď. Libor.

ODPOVĚĎ:
Úvodem své odpovědi upozorňuji na skutečnost, že je-li vlastníkem předmětného pozemku obec, bude v první řadě zapotřebí získat oprávnění k realizaci Vašeho stavebního záměru (tzn. získat souhlas obce s tím, že bude stavebně zasaženo do jejího majetku). Bez souhlasu vlastníka předmětného pozemku nebude možné, aby Vám stavební úřad schválil jakýkoli stavební záměr.
S ohledem na popis prací, které hodláte na pozemku provést, by se mohlo jednat o terénní úpravy. Dle § 3/1 stavebního zákona se terénní úpravou rozumí zemní práce a změny terénu, jimiž se podstatně mění vzhled prostředí nebo odtokové poměry, těžební a jim podobné a s nimi související práce, nejedná-li se o hornickou činnost nebo činnost prováděnou hornickým způsobem, například skladovací a odstavné plochy, násypy, zavážky, úpravy pozemků pro zřízení hřišť a sportovišť či těžební práce na povrchu.
Dle § 80/3 písm. a) a c) stavebního zákona není zapotřebí žádné přivolení stavebního úřadu v případě:
- terénních úprav do 1,5 m výšky nebo hloubky o výměře do 300 m2 na pozemcích, které nemají společnou hranici s veřejnou pozemní komunikací nebo veřejným prostranstvím, pokud nedochází k nakládání s odpady,
- změn druhu pozemku o výměře do 300 m2 (nelze totiž vyloučit, že Váš stavební záměr by mohl být považován rovněž za změnu druhu pozemku)
(i v tomto případě však bude samozřejmě zapotřebí získat souhlas obce se stavebním zásahem do jejího majetku).
Dle § 96/2 písm. d) a f) stavebního zákona je zapotřebí získat územní souhlas (zjednodušené přivolení stavebního úřadu) v případech:
- změn druhu pozemku o výměře nad 300 m2 nejvíce však do 1 000 m2,
- terénních úprav do 1,5 m výšky nebo hloubky o výměře nad 300 m2 nejvíce však do 1 000 m2 na pozemcích, které nehraničí s veřejnými pozemními komunikacemi nebo veřejným prostranstvím, pokud nedochází k nakládání s odpady.
Dle § 80/2 písm. a), e) a f) stavebního zákona je zapotřebí získat územní rozhodnutí o změně využití území v případech:
- terénních úprav podle § 3/1 stavebního zákona,
- změn druhu pozemku, zejména zřizování, rušení a úpravy vinic, chmelnic, lesů, parků, zahrad a sadů,
- úprav pozemků, které mají vliv na schopnost vsakování vody.
V některých ze shora uvedených případů pak nelze vyloučit, že na příslušné přivolení stavebního úřadu (v rámci územního řízení) bude navazovat rovněž příslušné přivolení v rámci řízení stavebního.
Ze shora uvedeného je zřejmé, že bez bližších informací (např. co se týče plošného rozsahu Vašeho stavebního záměru) není možné jednoznačně určit, zda bude možné realizovat Váš stavební záměr bez jakékoli ingerence stavebního úřadu, s územním souhlasem či dokonce až po získání územního rozhodnutí. Z tohoto důvodu Vám především doporučuji navštívit místně příslušný stavební úřad a Váš stavební záměr zde konzultovat.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.