Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Už několik let firma, ve které si přivydělávám organizátorskou činností, má pronajatý pozemek, konkrétně les, který využívá k organizování sportovních akcí. Na pozemek vede účelová komunikace a jelikož pořádání našich akcí se bohužel bez přístupu vozidlem neobejde, je nutné komunikaci využívat pro příjezd.

Stejně tak potřebují tuto komunikaci využívat k příjezdu i někteří naši zákazníci. Místní radnice však v nedávné době na příjezdovou komunikaci nechala umístit značku zákaz vjezdu. Na místo posílají každý den zákaz vymáhat hlídku MP. Znemožňují tak nám i našim zákazníkům dostat se na pronajatý pozemek, což naše zákazníky odrazuje a nás tak poškozuje. Naše žádosti u udělení výjimky ignorují. Je možné se nějak bránit, případně využít komunikaci k příjezdu i přes zákaz vjezdu, pokud máme pozemek řádně pronajatý a příjezd vozidly je pro naší činnost nezbytně nutný? Děkuji za odpověď. Pavel

ODPOVĚĎ:
Využít komunikaci i přes umístěnou značku zákaz vjezdu nemůžete, jelikož se vystavujete postihu uložením pokuty. Zde není rozhodné, že je komunikace využívána jako příjezdová cesta k řádně pronajatému pozemku; pokud je vjezd na ni omezen/zabráněn značkou zákaz vjezdu, každý, kdo tento zákaz poruší, se vystavuje nebezpečí postihu.
Právní řád umožňuje na žádost vlastníka účelové komunikace omezit vjezd na tuto komunikaci. Zde je možností požádat o Vámi zmiňovanou výjimku, popř. napadnout akt, kterým došlo k umístění této značky (změně oprávnění k vjezdu) příslušnými právními prostředky (za situace, kdy jsou zde nějaké vady takového aktu).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.