Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

20.4.2016 jsem spáchal dopravní přestupek, který mi byl oznámen až 26.7.2016, resp. doručena výzva až 3.8.2016. Je možné napadnout tuto časovou prodlevu (více než 3 měsíce) jako nesplnění § 125h, odst. 1. zákona o silničním provozu, kde se praví, že úřad bezodkladně sdělí přestupek? Lze vůbec určit dobu, pro kterou platí "bezodkladně"?

Já těmito místy jezdím pravidelně, takže je možné, že takovýchto dopisů je na úřadu ještě několik, takže jsem možná už přišel o řidičák, ale ještě o tom ani nevím. To přece nemůže být správné. V příloze zasílám kopii dopisu - výzvy k zaplacení. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Denis

ODPOVĚĎ:
Zjišťování a vyšetřování přestupků v oblasti silniční dopravy bývá často časově zdlouhavé, a to zejména kvůli množství přestupků v této oblasti. Vždy ovšem záleží, kde konkrétně k přestupku došlo. Podle toho se také liší případně doba, v rámci které Vám přijde oznámení od správního orgánu. Dlouhou dobou ode dne spáchání přestupku až do dne jeho oznámení by bylo možné argumentovat za situace, kdy by byla značně rozdílná oproti obdobným přestupkům jiných osob v daném místě.
Správní orgán má povinnost dodržovat zásadu rychlosti řízení, tedy obecně činit úkony v co nejkratším termínu. Časovou prodlevu také můžete napadnout v případě, kdy se ukáže, že správní orgán byl v této věci liknavý a přestože mohl, nekonal (neoznámil dříve). V této věci Vám doporučuji provést nahlédnutí do spisu vedeného v této věci, kde se můžete seznámit s jednotlivými úkony správního orgánu, resp. s podrobnostmi zjištění daného přestupku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.