Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byla zaslána žádost o příspěvek na bydlení příslušnému úřadu práce přes dat. schránku žádající fyzické osoby. ÚP nereaguje, žádost byla podána elektronicky dle formulářů MPSV před 40 dny. Jaký by měl být další postup? Děkuji Hynek

ODPOVĚĎ:
Zákon o státní sociální podpoře (č. 117/1995 Sb.) nestanovuje lhůty pro vyřízení žádosti, tedy podpůrně se použije správní řád.
Dle § 6 odst. 1 správního řádu správní orgán (zde úřad práce) vyřizuje věci bez zbytečných průtahů. Nečiní-li správní orgán úkony v zákonem stanovené lhůtě nebo ve lhůtě přiměřené, není-li zákonná lhůta stanovena, použije se ke zjednání nápravy ustanovení o ochraně před nečinností.
Dle § 71 odst. 1 správního řádu správní orgán je povinen vydat rozhodnutí bez zbytečného odkladu.
Dle § 71 odst. 3 správního řádu pokud nelze rozhodnutí vydat bezodkladně, je správní orgán povinen vydat rozhodnutí nejpozději do 30 dnů od zahájení řízení, k nimž se připočítává doba
a) až 30 dnů, jestliže je zapotřebí nařídit ústní jednání nebo místní šetření, je-li třeba někoho předvolat, někoho nechat předvést nebo doručovat veřejnou vyhláškou osobám, jimž se prokazatelně nedaří doručovat, nebo jde-li o zvlášť složitý případ,
b) nutná k provedení dožádání podle § 13 odst. 3, ke zpracování znaleckého posudku nebo k doručení písemnosti do ciziny.
Tedy platí zásada, že správní orgán je povinen vydat rozhodnutí bezodkladně, kdy pokud jsou splněny podmínky § 71 odst. 3 správního řádu, je možné tuto lhůtu prodloužit.
Za situace, kdy jste podal žádost datovou schránkou, je tato žádost doručena správnímu orgánu ihned, je tedy zvláštní, že dosud nebyly v této věci činěny žádné kroky.
Zde Vám doporučuji obrátit se s dotazem na stav Vaší žádosti přímo na úřad práce – můžete využít opět datovou schránku.
Pokud by zde nebyla žádná reakce ze strany úřadu práce, můžete využít opatření proti nečinnosti dle § 80 a násl. správního řádu a upozornit nadřízený orgán na nečinnost daného úřadu práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.