Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Stavební povolení: Jaro 2016 jsme koupili pozemek za účelem výstavby rodinného domu. Před koupí manžel navštívil příslušný stavební úřad a bylo nám sděleno, že výstavba v této lokalitě dle územního plánu je možná. Po novém roce byla dokončena digitalizace našeho katastrálního území a byli naše koupené pozemky zřetelně viděny, dříve nebyli.

Bohužel na našich pozemcích si obce bez souhlasu dřívějšího majitele vybudovala veškeré inženýrské sítě a obnovila dřívější cestu v ulici (zabetonovala obrubníky a odtokové žlaby, cestu zpevnila drceným asfaltem). Od jara 2016 jsme vedli jednání s obecním úřadem a bylo nám vyhověno, že za cestu směníme s obcí jiný pozemek, tento pozemek navazuje na náš koupený a tak máme ucelenou parcelu o rozměru 245 m2. Nastal problém v létě 2016 při odhadu pozemků, došlo se na to, že tyto pozemky jsou tzv. DT zóně (zkratka (resp. kód) DT označuje diatomity, což je druh horniny (zde nevím přesně, jestli se z geologického hlediska používá označení „druh horniny“), nerostná surovina. DT zóna tedy značí oblast, ve které se tato hornina nachází a je zde územním plánem ošetřen způsob případné těžby. , kde je výstavba rodinných domů nemožná). Všechny sítě jsou v naší ulici vybudované a vedou mimo naše pozemky v dostatečném odstupu podle vyjádřených stran (RWE, EON, O2, vodovody a kanalizace). Starostka v současné době vyřizuje nový územní plán a chce v naší ulici DT zónu zrušit, nebo zúžit. Je možné, aby nám stavební úřad bránil i nadále s výstavbou, když sítě jsou vybudované a máme vyjádření od obce, že s výstavbou souhlasí? Bohužel ve starém územním plánu byli uvedené pozemky, že jsou obecní a na soukromý pozemek nebyl brán zřetel, jak mi bylo sděleno, každý vlastník se má starat o své pozemky, což minulý vlastník pozemků nedělal, proto na jeho pozemcích byla udělána tato zóna. Předem děkuji za Vaši odpověď Monika

ODPOVĚĎ:
Dokud není schválen a vydán nový územní plán, postupuje se dle toho současného. V případě, že aktuální územní plán neumožňuje kvůli Vámi uváděné zoně (z důvodu těžebního) stavbu, je možné podat návrh na změnu (aktuálního) územního plánu tak, aby daná zona byla zrušena již v rámci aktuálního územního plánu.
Skutečnost, že je obcí připravován nový územní plán, není překážkou pro změnu stávajícího územního plánu. Nemusíte tedy čekat, než proběhne (v některých případech zdlouhavý) proces schválení nového územního plánu a můžete navrhnout změnu tohoto stávajícího.
Na změnu územního plánu není právní nárok, tedy záleží na dané obci, zda změnu územního plánu připustí. Nicméně pokud máte ze strany obce příznivé ohlasy k požadavku na změnu územního plánu co do Vámi uváděné zony, neměl by (teoreticky) být problém se změnou toho současného územního plánu.
Dokud ovšem územní plán nepřipouští výstavbu, není možné získat stavební povolení.
Jak správně uvádíte, každý vlastník pozemku má dbát o svá práva a při projednávání územního plánu, který např. jeho pozemek zahrnuje do těžební oblasti, má sám aktivně postupovat proti tomuto začlenění, pokud s ním nesouhlasí, jinak mu jde výsledek k tíži.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.