Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nelíbí se mi, že mám pozemek zařazen do lokality přírodního parku v Praze, co proti tomu mohu podniknout? Jak se toho zbavit, když jsem nepodepsal žádný souhlas. Děkuji, Mirek.

ODPOVĚĎ:
Přírodní parky jsou na území hl. m. Prahy zřízeny nařízením o zřízení přírodních parků na území hlavního města Prahy (č. 10/2014 Sb. hl. m. Prahy).
Oprávnění hl. m. Prahy vydávat nařízení vyplývá ze zákona č. 131/2000 Sb.
Dle tohoto zákona hlavní město Praha projedná vždy návrhy právních předpisů (např. právě nařízení) hlavního města Prahy před jejich přijetím s městskými částmi. Městské části jsou oprávněny se k návrhu právních předpisů hlavního města Prahy vyjádřit ve lhůtě 30 dnů ode dne doručení návrhu. Lhůta může být ve výjimečných případech na základě rozhodnutí rady hlavního města Prahy zkrácena, nesmí však být kratší než 15 dnů. Jestliže se městská část ve stanovené lhůtě nevyjádří, má se za to, že s návrhem souhlasí.
Podrobnosti k projednání návrhů právních předpisů hlavního města Prahy stanoví Statut.
Nařízení vydává rada hl. m. Prahy. K platnému usnesení, volbě nebo rozhodnutí rady hlavního města Prahy je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech jejích členů.
Přezkum vydaného nařízení hl. m. Prahy je možný dle § 108 a násl. zákona č. 131/2000 Sb. (text předpisu naleznete zde: portal. gov.cz). Odporuje-li nařízení hlavního města Prahy zákonu nebo jinému právnímu předpisu, vyzve věcně příslušné ministerstvo (zde ministerstvo životního prostředí) hlavní město Prahu ke zjednání nápravy. Pokud náprava sjednána není, může dojít až ke zrušení takového právního předpisu.
Pokud tedy máte za to, že nebyly splněny podmínky pro vydání takového nařízení, můžete podat podnět na ministerstvo životního prostředí, které prošetří okolnosti vydání tohoto nařízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.