Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 1/10/2014 mám pronajatý pozemek od města Chlumec - a to trvalý travní porost. V katastru nemovitostí je zanešen také jako trvalý travní porost. Na pozemku byla chata v dezolátním stavu, kterou jsem již částečně zrenovovala. Nyní jsem zažádala o odkoupení pozemku, který jsem zhodnotila vlastními prostředky zbudováním studny, odpadní jímky a elektřiny.

Město si nechalo zpracovat znalecký posudek a cenu stanovila jako stavební pozemek. Jako důvod uvedli, že odkupovaná část bude vytvářet jednotný funkční celek se stavbou chaty a bude takto i oceněna. Může město změnit trvalý travní porost na stavební parcelu, když zhodnocení pozemku jsem vybudovala vlastními náklady? Děkuji, Karolína.

ODPOVĚĎ:
Změna druhu pozemku z trvalého travního porostu na stavební pozemek (zastavěná plocha a nádvoří) má svůj zákonem stanovený postup.
Ke změně je nutné také provedení zápisu v katastru nemovitostí, kdy dojde k faktické přeměně druhu pozemku.
Otázka případné náhrady nákladů, které jste vynaložila ze svého na zhodnocení pozemku, by měla být upravena v nájemní smlouvě, důležité také je, zda došlo ke zhodnocení se souhlasem pronajímatele či bez jeho souhlasu. Toto zhodnocení by mělo být vyřešeno před uskutečněním odkupu.
Město může přihlédnout při stanovování ceny ke zhodnocení pozemku, nicméně i tak by měl být pozemek oceněn dle druhu zapsaného v katastru nemovitostí, tedy jako trvalý travní porost.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.