Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obdržel jsem odpověď od úřadu na email: "Rozhodnutí ve Vaší věci ještě nebylo vydáno. Jedná se o zvláště složitý případ. Krom výše uvedeného je nutno uvést, že s ohledem na nápad spisové agendy a skutečností, že Oddělení má v tuto chvíli 50% obsazenost z hlediska tabulkových míst bude rozhodnutí ve věci vydáno v co nejbližší době, nejpozději do poloviny října 2016."

Ale až poté, co jsem se ptal, proč nedorazila odpověď po 60ti dnech od podání. Má úřad právo k oddalování rozhodnutí za zmíněných podmínek? Děkuji, Jaromír.

ODPOVĚĎ:
Lhůty pro vydání rozhodnutí se mohou lišit v závislosti na to, o jaké rozhodnutí se jedná.
Nicméně v obecné rovině platí, že rozhodnutí je správní orgán (úřad) povinen vydat bez zbytečného dokladu.
Pokud nelze rozhodnutí vydat bezodkladně, je správní orgán povinen vydat rozhodnutí nejpozději do 30 dnů od zahájení řízení, k nimž se připočítává doba
a) až 30 dnů, jestliže je zapotřebí nařídit ústní jednání nebo místní šetření, je-li třeba někoho předvolat, někoho nechat předvést nebo doručovat veřejnou vyhláškou osobám, jimž se prokazatelně nedaří doručovat, nebo jde-li o zvlášť složitý případ,
b) nutná k provedení dožádání, ke zpracování znaleckého posudku nebo k doručení písemnosti do ciziny.
Dále platí, že nedodržení lhůt se nemůže dovolávat ten účastník, který je způsobil.
V případě tedy, že se jedná o zvlášť složitý případ, je zde možnost prodloužit lhůtu pro vydání rozhodnutí až o 30 dnů (viz výše).
Nicméně důvodem pro nevydání rozhodnutí v zákonem stanovené lhůtě není skutečnost, že správní orgán má nedostatek zaměstnanců.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.