Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žádal jsem o změnu funkčního využití pozemku v zastavěném území, která ale neprošla s odůvodněním: "Návrh zadání změny je z hlediska námi chráněných zájmů nepřípustný - vyhl. č. 3/1991 Sb. HMP, krajinný ráz - § 12 odst. 3 zák. č. 114/1992 Sb." V odst. 4 téhož zákona nerozumím.

Pro které je územním plánem nebo regulačním plánem stanoveno plošné a prostorové uspořádání a podmínky ochrany krajinného rázu s orgány ochrany přírody? Děkuji, Matyáš

ODPOVĚĎ:
Dle § 12 odst. 1 Vámi zmiňovaného zákona č. 114/1992 Sb. , krajinný ráz, kterým je zejména přírodní, kulturní a historická charakteristika určitého místa či oblasti, je chráněn před činností snižující jeho estetickou a přírodní hodnotu. Zásahy do krajinného rázu, zejména umisťování a povolování staveb, mohou být prováděny pouze s ohledem na zachování významných krajinných prvků, zvláště chráněných území, kulturních dominant krajiny, harmonické měřítko a vztahy v krajině.
Dle § 12 odst. 4. tohoto zákona: krajinný ráz se neposuzuje v zastavěném území a v zastavitelných plochách, pro které je územním plánem nebo regulačním plánem stanoveno plošné a prostorové uspořádání a podmínky ochrany krajinného rázu dohodnuté s orgánem ochrany přírody.
Krajinný ráz je chráněn proti určitým činnostem tak, aby byla zachována jeho estetická a přírodní hodnota a zásahy ve smyslu např. umisťování staveb v takovém území, podléhají souhlasu ze strany orgánu ochrany přírody a krajiny.
Územní plán stanovuje mj. plošné a prostorové uspořádání území obce.
Pokud je území zahrnuté územním plánem vymezeno jako zastavitelná plocha a současně jsou ze strany obce dohodnuty s orgánem ochrany přírody speciální podmínky, které upravují ochranu tohoto území (zejména např. povolování staveb), nepostupuje se podle zákona č. 114/1994 Sb. Podmínky ochrany jsou totiž zakotveny již přímo v územním plánu, kdy tyto podmínky jsou dohodnuty s orgánem ochrany přírody a krajiny, proto není třeba posuzovat danou oblast jako krajinný ráz, jelikož ochrana takové oblasti je zakotvena přímo v územním plánu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.