Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Poslední měsíce zažívá naše rodina šikanu a psychický nátlak ze strany majitele sousedního pozemku. Bohužel soused je bývalý mnohaletý pracovník StB a skutečně uplatňuje praktiky jak za minulého režimu. Dokázal dokonce zmanipulovat i část sousedů a koncem roku 2015 jsem se dozvěděla, že vytvořil jakousi "petici" a sbírá podpisy proti naší rodině.

A to vše proto, že jsem se dovolila ohradit proti jeho neoprávněným zásahům do našeho majetku. Nejvíce příznivců našel v místním hostinci a kombinace určité sorty lidí, alkoholu a navzájem se hecující skupina osob mající společného nepřítele je nebezpečný koktejl. V těchto dnech zvažuji jaké kroky v této věci podniknout. Soused na mě již vyslal několik kontrolních prohlídek ze Stavebního úřadu a nedávno na mne podal podnět na Policii ČR s tím, že narušuji občanské soužití v obci. Při podání vysvětlení jsem PČR vysvětlila stávající situaci a ta případ ukončila dle § 58/1 zákona o přestupcích a předala jej na Obecní úřad. Starosta obce je přítelem onoho souseda. Kdykoliv jsem s Obecním úřadem řešila jakoukoli záležitost, vždy byly ze strany Obecního úřadu vznášeny neodůvodnitelné podmínky a úřad činil obstrukce. Naposledy to bylo v případě výše zmíněné "petice", kdy jsem se téměř 8 měsíců domáhala poskytnutí informace, zda byla taková "petice" na Obecní úřad podána či nikoliv. Byla jsem nucena podat několik odvolání, a přestože nadřízený orgán opakovaně rozhodl v můj prospěch a poskytnutí informace nařídil, Obecní úřad jeho Rozhodnutí opakovaně ignoroval. Každým dnem očekávám předvolání z Obecního úřadu ohledně mého údajného přestupku, který mu předala Policie. Mám právo požadovat projednání této věci na jiném úřadě? Mohu poukázat na podjatost úřadu a obavu z toho, že nebude jednat nestranně? A pokud ano, musím v tom případě odůvodnit resp. prokázat podjatost? Byla bych ráda, pokud bych - ještě předtím, než bude případně zahájeno přestupkové řízení - už i podání vysvětlení podala jinde. Prosím o radu, jak bych měla po obdržení předvolání postupovat. Děkuji, Kamila

ODPOVĚĎ:
Podjatost úředních osob určitě jako účastník řízení namítat můžete.
Účastník řízení může namítat podjatost úřední osoby, jakmile se o ní dozví. K námitce se nepřihlédne, pokud účastník řízení o důvodu vyloučení prokazatelně věděl, ale bez zbytečného odkladu námitku neuplatnil.
O námitce rozhodne bezodkladně usnesením služebně nadřízený úřední osoby nebo ten, kdo má obdobné postavení (dále jen "představený").
Představený úřední osoby, která je vyloučena, za ni bezodkladně určí jinou úřední osobu, která není k vyloučenému ve vztahu podřízenosti. Nelze-li určit nikoho jiného, bezodkladně o tom uvědomí nadřízený správní orgán a spolu s tím mu předá spis.
Dále za současné situace, kdy jsou vztahy tak vyostřeny, je zde možnost činit právní kroky v zastoupení advokátem, např. v přítomnosti advokáta jako Vašeho právního zástupce můžete podat Vámi zmiňované vysvětlení.
Tím bude zajištěno, že podání tohoto vysvětlení či i případné další kroky a případná řízení budou probíhat v souladu se zákonem a současně budou Vaše práva maximálně chráněna.
Pokud byste se rozhodla využít této možnosti, kontakt na advokáta naleznete zde: www.advokatikomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.