Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podával jsem stížnost na Krajský úřad. Po 1 roce od podání bylo se subjektem, na který směřovala moje stížnost, zahájeno správní řízení. Od zahájení správního řízení uplynulo už 8 měsíců. Na moje dotazy, kdy bude předpokládaný termín ukončení správního řízení a kdy se dozvím, jak byla stížnost vyřešena, odpovídá Krajský úřad vždy, že mě informuje po skončení správního řízení a že mi předběžný termín ukončení správního řízení nemůže sdělit.

Stanoví správní řád (popř. jiné zákony) lhůtu, do kdy musí být správní řízení ukončeno nebo se může táhnout takzvaně do nekonečna? Předem děkuji za odpověď a zdravím Norbert

ODPOVĚĎ:
Dle § 175 odst. 1 správního řádu dotčené osoby mají právo obracet se na správní orgány se stížnostmi proti nevhodnému chování úředních osob nebo proti postupu správního orgánu, neposkytuje-li tento zákon jiný prostředek ochrany.
Stížnost se podává u toho správního orgánu, který vede řízení. Tento správní orgán je povinen prošetřit skutečnosti ve stížnosti uvedené. Považuje-li to za vhodné, vyslechne stěžovatele, osoby, proti nimž stížnost směřuje, popřípadě další osoby, které mohou přispět k objasnění věci.
Dle § 175 odst. 5 správního řádu stížnost musí být vyřízena do 60 dnů ode dne jejího doručení správnímu orgánu příslušnému k jejímu vyřízení. O vyřízení stížnosti musí být stěžovatel v této lhůtě vyrozuměn. Stanovenou lhůtu lze překročit jen tehdy, nelze-li v jejím průběhu zajistit podklady potřebné pro vyřízení stížnosti.
Z Vašeho dotazu nevyplývá, jaké řízení bylo na základě Vaší stížnosti zahájeno, nicméně obecné lhůty pro vydání rozhodnutí ve správním řízení naleznete v § 71 správního řádu, dle kterého:
Správní orgán je povinen vydat rozhodnutí bez zbytečného odkladu.
Pokud nelze rozhodnutí vydat bezodkladně, je správní orgán povinen vydat rozhodnutí nejpozději do 30 dnů od zahájení řízení, k nimž se připočítává doba
a) až 30 dnů, jestliže je zapotřebí nařídit ústní jednání nebo místní šetření, je-li třeba někoho předvolat, někoho nechat předvést nebo doručovat veřejnou vyhláškou osobám, jimž se prokazatelně nedaří doručovat, nebo jde-li o zvlášť složitý případ,
b) nutná k provedení dožádání, ke zpracování znaleckého posudku nebo k doručení písemnosti do ciziny.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.