Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn je v evidenci uchazečů o zaměstnání Úřadu práce ČR a žádal o proplacení nebo příspěvek na rekvalifikaci, kterou si sám našel. Z ÚP mu přišlo zamítnutí s dovětkem, že toto stanovisko ÚP je konečné. Syn by rád dodal některé skutečnosti, které mohly mít vliv na negativní rozhodnutí ÚP. Má smysl podat odvolání?

Mám za to, že ÚP je státní instituce podléhající správnímu řádu, který odvolání umožňuje. Pro ilustraci v příloze zasílám výňatek z dopisu se zamítavou odpovědí ÚP. Děkuji za Váš čas. Anděla.

 

ODPOVĚĎ:
Zákon č. 435/2004 Sb. , o zaměstnanosti, výslovně neupravuje proces, kterým úřad práce vyřizuje žádost o rekvalifikaci konkrétního uchazeče o zaměstnání. Obecná praxe je taková, že pokud úřad práce žádosti o rekvalifikaci nevyhoví, obvykle žadatele písemně vyrozumí a uvede i důvod (y) zamítnutí žádosti. Protože vyjádření úřadů práce nemá formu rozhodnutí ve správním řízení, žadatelé nebývají informování o možném opravném prostředku (odvolání).
Jak ve svém dotazu správně uvádíte, úřad práce je správním orgánem, který podléhá zákonu č. 500/2004 Sb. - správnímu řádu. Situaci, kdy úřad práce při žádosti o rekvalifikaci nerozhodoval ve správním řízení a v případě zamítnutí žádosti nevydal správní rozhodnutí, řešila například i dřívější veřejná ochránkyně práv Mgr. Anna Šabatová. Veřejná ochránkyně práv došla k závěru, že úřad práce by měl o zamítnutí žádosti o rekvalifikaci rozhodnout v režimu správního řízení a vydat rozhodnutí se všemi náležitostmi podle správního řádu - tedy včetně poučení o možností podání opravného prostředku (odvolání). Dle § 44 správního řádu je totiž podáním žádosti - tedy i žádosti o rekvalifikaci - zahájeno správní řízení. Kompletní text stanoviska veřejné ochránkyně práv najdete zde: https://eso.ochrance.cz/Nalezene/Edit/3952
Doporučuji tedy Vašemu synovi podat proti zamítnutí žádosti o rekvalifikaci odvolání do 15 dnů od doručení vyrozumění o zamítnutí žádosti. Jestliže již syn tuto lhůtu zmeškal, připadal by v úvahu postup podle § 83 odst. 2 správního řádu, který říká, že: V případě chybějícího, neúplného nebo nesprávného poučení podle § 68 odst. 5 lze odvolání podat do 15 dnů ode dne oznámení opravného usnesení podle § 70 věty první, bylo-li vydáno, nejpozději však do 90 dnů ode dne oznámení rozhodnutí.
V odvolání tedy doporučuji Vašemu synovi argumentovat tím, že podáním žádosti bylo zahájeno správní řízení, proto se odvolává dle správního řádu (syn se může odkázat například na výše uvedené stanovisko ombudsmanky). Syn by se měl v dovolání pokusit vysvětlit, proč je jím zvolená rekvalifikace dražší než ceny obdobných kurzů, které uvádí úřad práce, proč odmítl rekvalifikaci zabezpečovanou úřadem práce a jak je to s jeho přihláškou na vysokou školu - zda hodlá studovat a jakou formou. Odvolání se podává k úřadu práce, který zamítavé stanovisko vydal, rozhodovat o něm ale bude Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.