Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Právě jsem zjistil, že má matka někdy na podzim 2015 přepsala 3/4 domu na mého bratra. Když se jí ptám jak, nic si nepamatuje a tvrdí, že mu podepsala papíry a že si měl přepsat pouze 1/4 domu. Na katastru je skutečnost taková, že matka má 1/4 a bratr 3/4. Bratr měl trestní minulost. Matka byla hospitalizována v 10/2014 s psychickými problémy na psychiatrii.

U psychiatra se stále léčí a užívá léky. Bratr má prý v ruce potvrzení od lékaře, že matka v době přepisu je svéprávná. Matka je nyní ve stavu, kdy se pohybuje jen málo a nemá chuť ani sílu se bránit. Cítím se být odstaven od rodinného majetku, ze kterého jsem vždy podle dohod a tvrzení matky měl dostat polovinu. Je nějaká možnost z mé strany se bránit, aby bratrovi nepatřil celý barák v hodnotě cca 20 mil. Kč? Děkuji, Libor.

ODPOVĚĎ:
Možností by bylo napadnout jednání právě z důvodu nedostatku svéprávnosti či existence duševní poruchy v době jednání, jak uvádíte i Vy, jelikož dle § 581 občanského zákoníku (dostupný zde: portal. gov.cz) není-li osoba plně svéprávná, je neplatné právní jednání, ke kterému není způsobilá. Neplatné je i právní jednání osoby jednající v duševní poruše, která ji činí neschopnou právně jednat.
Zde by bylo nutné vyhotovení znaleckého posudku.
Dále je zde teoretická možnost neplatnost jednání z důvodu omylu (§ 583 občanského zákoníku: jednal-li někdo v omylu o rozhodující okolnosti a byl-li v omyl uveden druhou stranou, je právní jednání neplatné). V obou výše uvedených případech může jednání napadnout pouze Vaše matka.
Čistě teoreticky přichází v úvahu trestný čin podvod (§ 209 trestního zákoníku), ale zde záleží na tom, co by se podařilo případně prokázat a jaké byly konkrétní okolnosti případu. Trestní oznámení můžete podat i Vy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.