Počet stránek ve webu: 43.399

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Již několik měsíců probíhá sledování a vyšetřování mé osoby, bylo mi vyhrožováno spoluobčany smrtí i mým dětem vykřikováním z okna, odposlech, napíchnutí telefonu. Sledovači a vyšetřovatelé se domlouvají veřejně, probíhá veřejně diskuze o soukromých záležitostech, zdravotním stavu. Prosím o radu. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Osoba (y), která Vám a Vašim dětem vyhrožují způsobem, který popisujete se mohla dopustit za jistých okolností trestného činu nebezpečného vyhrožování dle § 353 trestního zákoníku, doporučuji tedy obrátit se v tomto bodu na PČR a podat trestní oznámení. V případě sledování osob a věcí, odposlechů se jedná o prostředky, které citelně zasahují do soukromí osob, proto jejich použití policií je možné pouze za splnění předpokladů, které definuje zákon. Pokud by kupř. sledování, které zmiňujete nesouviselo s trestním řízením tak se zas lze pohybovat za jistých okolností v rovině jednání postižitelného i dle trestního zákoníku, kupř. dle ust. § 354 trestního zákoníku kdo jiného dlouhodobě pronásleduje tím, že a) vyhrožuje ublížením na zdraví nebo jinou újmou jemu nebo jeho osobám blízkým, b) vyhledává jeho osobní blízkost nebo jej sleduje, c) vytrvale jej prostřednictvím prostředků elektronických komunikací, písemně nebo jinak kontaktuje, d) omezuje jej v jeho obvyklém způsobu života, nebo e) zneužije jeho osobních údajů za účelem získání osobního nebo jiného kontaktu, a toto jednání je způsobilé vzbudit v něm důvodnou obavu o jeho život nebo zdraví nebo o život a zdraví osob jemu blízkých, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
V případě veřejné diskuze o osobních věcech, mj. zdravotního stavu, kdy se jedná o zvlášť citlivé osobní údaje, mohlo dojít k zásahu do práv na ochranu osobnosti.
Doporučuji obrátit se na advokáta, který bude mít možnost obeznámit se s věcí důkladně a poradit vhodný postup, seznam advokátů naleznete zde: www.AdvokatiKomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.