Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla jsem se zeptat, zda je možné někde zjistit, v jaké fázi je trestní řízení nebo zda budu informována o jeho zahájení. Dne 14.5.2024 jsem způsobila dopravní nehodu pod vlivem alkoholu a jsem obviněna z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Chtěla bych k soudu poslat dopis ještě než se bude rozhodovat o trestu či případném soudním líčení, jen nevím kdy. Předem děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Píšete, že jste obviněna z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. V takovém případě jste již zřejmě obdržela usnesení o zahájení trestního stíhání (s ohledem na datum, který zmiňujete jako datum způsobení nehody nemohla uplynout dlouhá dobá od případného doručení usnesení o zahájení trestního stíhání, tedy nad rámec Vašeho dotazu doplňuji, že vůči usnesení o zahájení trestního stíhání máte právo podat stížnost, lhůta pro podání stížnosti činí 3 dny a počíná běžet první den následující po doručení usnesení o zahájení trestního stíhání). K zahájení samotného trestního řízení dochází ještě dříve, policejní orgán sepisuje o zahájení úkonů trestního řízení záznam, v případě, že nasvědčují prověřováním zjištěné skutečnosti o tom, že byl spáchán trestný čin a že ho spáchala určitá osoba rozhodne policejní orgán o stíhání této osoby jako obviněného. Tedy, k Vašemu dotazu- pokud je tomu tak, že jste již byla obviněna z trestního činu, orgány činné v trestním řízení Vás mají od tohoto momentu povinnost vyrozumět o jednotlivých úkonech trestního řízení, tedy rovněž i soud (pokud se věc dostane před soud) Vás musí vyrozumět o termínu konání hlavního líčení, taktéž máte jako obviněná mimo jiné právo nahlížet do spisového materiálu (možné omezit jen ze zákonem stanovených důvodů), tedy o tom, v jaké fázi je trestní řízení by jste měla být plně informována. S ohledem na Váš dotaz doporučuji najít si obhájce (může jím být toliko advokát), který Vám poskytne potřebnou právní pomoc. Připojuji odkaz, kde naleznete seznam advokátů: www.AdvokatiKomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.