Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zajímá mě pokuta za nezaplacení parkovného, pokud byl parkovací automat mimo provoz. Tuto skutečnost mám nafocenou (text na obrazovce), volala jsem i na obě telefonní čísla, která byla na automatu uvedena, obě nedostupná. Splnila jsem veškeré pokyny, které na automatu byly uvedeny.

Odešla jsem tedy od vozidla a když jsem přišla večer, byla na okně samozřejmě cedulka o přestupku od Městské policie. Město tvrdí, že parkomat byl v pořádku, ale já mám zdokumentované, že nebyl. Pokuta činí 700 Kč. Jak mám postupovat. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Předložíte-li ve správním řízení důkazy, ze kterých bude zřejmé, že automat nefungoval (tj. fotografie obrazovky, příp. i výpis z telefonu, dokládající volání na doporučená telefonní čísla), pak byste neměla být shledána vinnou z přestupku. Jestliže Vaše obec/město zpoplatní parkovací místa, musí zároveň umožnit řidiči poplatek zaplatit. V případě, že jste postupovala dle pokynů a přesto neúspěšně (event. na místě nebylo automatů více) - znamená to, že město Vám neumožnilo parkovací poplatek zaplatit. Jedná se tedy dle mého o pochybení na straně města a pokuta by Vám udělena být neměla. Domnívám se tedy, že byste měla být ve správním řízení úspěšná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.