Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.330

Pracovní neschopnost a výpověď pracovní smlouvy

Odesláno: 
Otevřeno 604 x
2 odpovědi
 
Dobrý den, pracovní smlouvu mám na 1 rok, na dobu určitou, do konce roku 2018. Od 12. 7. 2018 jsem v pracovní neschopnosti a prognóza vypadá, že budu na neschopence ještě nejméně půl roku a skončím, v nejlepším případě, jako invalida prvního stupně po operaci páteře. Po tom, co jsem tuto skutečnost oznámil zaměstnavateli, chce tento se mnou ukončit pracovní smlouvu k 31. 7. 2018 a to dohodou. Má na to právo, když já na to přistoupit nechci? Musím na toto přistoupit, když mám dvouměsíční výpovědní dobu? Může mi, na základě mého oznámení, dát předčasnou výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou v průběhu mé pracovní neschopnosti? A nakonec - co je pro mě, jako pro zaměstnance, výhodější, podepsat výpověď, nebo trvat na dodržení pracovní smlouvy? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.
 
Dobrý den

dočasnou pracovní neschopnost vnímá zákoník práce jako tzv. ochrannou dobu, ve které není možné pracovní poměr se zaměstnancem ze strany zaměstnavatele rozvázat výpovědí. Zaměstnavatel Vám tedy nemůže po dobu trvání Vaší pracovní neschopnosti dát výpověď. Zaměstnavatel si je toho dobře vědom, proto Vás tlačí do uzavření dohody o ukončení pracovního poměru, aby Vás nemusel platit do jeho skončení, tedy do konce tohoto roku. Na dohodu samozřejmě přistoupit nemusíte (s dohodou musí souhlasit obě strany) a ani Vám to nedoporučuji! Pracovní poměr Vám skončí uplynutím sjednané doby, tedy k 31. 12. 2018, a to i pokud budete nadále v pracovní neschopnosti.
Jen doplňuji, že Vy jakožto zaměstnanec máte právo dát výpověď bez udání důvodu i v průběhu pracovní neschopnosti.
 
Moc Vám děkuji za odpověď na můj obšírný dotaz, přišla dřív, než jsem vůbec doufal. Ještě jednou děkuji a přeji Vám hezký víkend.