Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.546.975

Exekuce na disponenta k bankovnímu účtu - zabavení peněz nedlužníka exekutorem kvůli zadluženému disponentovi

Odesláno: 
Otevřeno 7672 x
2 odpovědi
 
Právník Host 3296
Dobrý den. K mému bankovnímu účtu mám určeného disponenta. Tomu ale hrozí exekuce.
Dotaz: Je možné že exekutor zablokuje i můj účet?
Děkuji za odpověď Josef

Právník
Zdravím Vás, mám za to, že exekutor by neměl blokovat Váš účet z důvodu exekuce disponenta. Přesto chcete-li mít stoprocentní jistotu, tak zrušte dispoziční právo disponentovi a budete mít klid.
-
Bohužel, Vaše odpověď mi připadá nedostatečná. Očekával jsem odpověď od právníka. Například na základě jakých zákonů může k zablokování účtu v tomto případě dojít a kdy ne. Děkuji. Josef
-
Právník
Zdravím Vás, dle ust. § 303 odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), je možné vést exekuce zásadně na účet povinného. Tedy na účet, který je veden na jméno povinného. Z tohoto pravidla je však zákonná výjimka, která je uvedena v ust. § 303 odst. 2 občanského soudního řádu, který výslovně stanoví, že: Výkon rozhodnutí nelze provést ohledně pohledávky z účtu u peněžního ústavu, kterou povinný nabyl jako dědic dědictvím, které podle nařízení zůstavitele má přejít na svěřenského zástupce jako následného dědice (tzv, substituční jmění). To neplatí má-li povinný právo s pohledávkou volně nakládat, nebo jde-li o výkon rozhodnutí (ale i exekuci), kterou jsou vymáhány zůstavitelovi dluhy nebo dluhy související s nutnou správou věcí nabytých jako substituční jmění.
Mám za to, že Ve Vaše případě se nejedná o případ popsaný v ust. § 303 odst. 2 občanského soudního řádu. Takže by mělo platit pravidlo uvedené v ust. § 303 odst. 1 občanského soudního řádu, a to, že pohledávku přikázáním z účtu povinného lze vymáhat zásadně jen po povinném coby majiteli účtu. Nicméně zde nelze opomíjet i tu skutečnosti, že kdybyste byl ženatý a Vaší manželce hrozila exekuce, a dluh by vznikl za trvání manželství, tak by exekutor mohl tuto pohledávku z účtu povinného vymáhat i dluh, kde by povinným byla manželka tazatele, neboť tazatel je manželkou povinného a dluhy manželů je možné v souladu s ust. § 255 odst. 2 občanského soudního řádu vymáhat i od manžela povinného, je-li exekucí postihován majek ve společném jmění manželů.
Z praxe však znám případy, kdy exekutoři často blokovali i účty nepovinných, např, účet dětského pojištění, a to jen proto, že povinný byl disponentem s tímto účtem, tedy mohl s penězi na účtu disponovat. Ze všech výše uvedených důvodů, tedy záleží i na to, co uvedla konkrétní banka v odpovědi soudnímu exekutorovi ve věci žádosti o součinnost při dohledávání jednotlivých účtů povinného, tedy zda uvedla jen že povinný má ty a ty účty, nebo že povinný u jejich banky účet sice nemá, ale má dispoziční právo k Vašemu účtu.
Vzhledem ke všem výše uvedeným okolnostem se mi jako nejrozumnější řešení jevilo zrušení dispozičního oprávněné pro osobu ohroženou exekucí, a to jako řešení rychlé a nejvíce efektivní. Víte, když požadujte podrobnější odpověď je bohužel nutné se více rozepsat a nikoli napsat pouze jednu holou větu. Děkuji za pochopení a omlouvám se Vám, že Vám dřívější odpověď nepostačovalo, doufám, že takto to již bude dostačující.
-
Velmi děkuji za kvalifikovanou odpověď. Pro ty, kteří budou tento článek číst bych ještě rád dodal:
Podle § 303 adst. 1 OSŘ, exekutor zablokuje účet, jehož nabyvatelem je zásadně dlužník. Dispoziční právo nemá majetkovou a nabývací povahu. Je to jen určitý druh zmocnění majitele účtu, tento zpřístupnit dalším okruhům osob. Exekutor nemá nárok provést přikázání pohledávky účtu. Disponent není majitel a zřizovatel účtu.
Omlouvám se panu MUDr. Mlčochovi, asi jsem svou odpověď opět poslal špatným kanálem. Ale najít jednodušší způsob se mi nepodařilo. Ještě jednou děkuji Josef.
 
Zdravím Vás, jsem ráda, že Vás odpověď uspokojila a děkuji za upřesnění pro ostatní. Je vidět, že se v této problematice velice dobře orientujete, jste skutečně pouze laik nebo člověk, který se exekucemi a právem blíže zabývá.
 
Zdravím Vás, jsem ráda, že Vás doplněná odpověď uspokojila a děkuji za zpřesnění pro ostatní "klienty" či návštěvníky poradny. Musím vyjádřit obdiv nad Vaší orientací v právních předpisech ohledně exekucí. Nepracujete náhodou u soudního exekutora nebo jste právník.