Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.513

Exekuce auta, automobilu, vozidla - pomůcka pro osobu ZTP z dotace státu

Odesláno: 
Otevřeno 2306 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
ocitl jsem se v exekuci. Exekutor z Přerova mi zablokoval účty, strhává srážky ze mzdy a zároveň chtěl prodat můj automobil, který byl pořízen dotací státu, jako pomůcka pro osobu se ZTP.
Je riziko, že o automobil přijdu? Je správné, že takto exekutor jedná? Exekuce bude vyrovnána zasláním peněz na jeden z bankovních účtu, je tedy šance, že mi vrátí přeplatek, který přesahuje rozsah exekutorského příkazu? Děkuji
 
Zdravím Vás, bohužel exekutor může provádět exekuci i vícero způsoby provedení exekuce současně, je to hodně drsné, ale bohužel to je možné a náš právní řád to dovoluje.
Co však je v rozporu s ust. § 322 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu, (zákon 99/1963 Sb.), je zabavení automobilu, který používáte jako zdravotní či kompenzační pomůcku. V tomto případě neváhejte a podejte v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. d) občanského soudního řádu, návrh na zastavení exekuce prodejem movité věci automobilu. Argumentujte tak, že tento automobil byl zakoupen z prostředků poskytnutých od úřadu práce na zakoupení zdravotní a kompenzační pomůcky, neboť máte sníženou mobilitu. Proto se domníváte, že tento automobil je v souladu s ust. § 322 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu vyloučen z výkonu rozhodnutí (exekuce) a neměl být vůbec zabaven. Tuto skutečnost, že máte zdravotní omezení je však nutné exekutorovi i doložit, a to úředně ověřenou kopií průkazu ZTP, dále rozhodnutím úřadu práce o přiznání dotace na koupi automobilu a rovněž i lékařskými zprávami, popř. posudkem o Vaší invaliditě. Návrh na zastavení exekuce se podává k exekutorovi, který exekuci vymáhá. Mám za to, že jsou-li Vaše informace pravdivé, měla by být exekuce prodejem tohoto automobilu zastavena, neboť toto je zákonný důvod pro zastavení exekuce. Přeji Vám hodně štěstí.