Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.442

Vyplacení exekuce - za jak dlouho bude výmaz plomby v katastru nemovitostí?

Odesláno: 
Otevřeno 7880 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
rozhodli jsme se koupit dům, ale 5.9.2016 na něho padla exekuce.
v katastru je přesně psáno:
"exekuční příkaz k prodeji nemovitosti..."
Majitelé prodávají dům přes realitní kancelář, přišli s návrhem, že za ně splatí exekuci syn, a poté by bylo vše v pořádku a postupovalo by se dál. Chci se zeptat, zda pro nás hrozí nějaké riziko, a jak dlouho trvá výmaz exekuce z katastru nemovitosti. děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, koupě domu zatíženého exekucí je vždy riziková. To, že na dům je uvalena exekuce je velmi často i důvodem pro odstoupení od kupní smlouvy, neboť se jedná o závažnou právní vadu nemovitosti. Osobně bych dům v exekuci nekupovala, a to z následujících důvodů. Za prvé nemáte žádnou záruku, že syn povinných skutečně exekuci zcela uhradí, za druhé i kdyby syn povinných exekuci skutečně uhradil a exekuce by byla zastavena, tak nemáte jistotu, zda bude rovněž podán i návrh na výmaz zástavního práva z katastru nemovitostí. Pokud by se tak nestalo, nemovitost by byla stála zatížena exekutorským zástavním právem a Vy byste museli složitě jednat s exekutorem, aby tento návrh na výmaz zástavního práva z katastru nemovitostí podal, za třetí povinný je-li v exekuci má zákaz disponovat se svým majetkem, resp, má zákaz tento majetek prodávat třetím osobám, a pokud tak učiní tak je nutné počítat s tím, že se exekutor bude bránit tzv. odpůrčí žalobou, kde bude tvrdit, že kupní smlouva je neplatná, neboť kupující (povinný) tuto kupní smlouvu uzavřel v době, kdy byl v exekuci a nesměl nakládat se svým majetkem. Jelikož se jedná o žalobu, probíhalo by soudní řízení, které by mohlo klidně trvat i několik let. A konečně i kdyby vše proběhlo podle plánu bude trvat minimálně dva měsíce než se vše vyřeší a nemovitost bude bez zápisu v katastru nemovitostí, neboť se bude muset vyčkat na právní moc usnesení o zastavení exekuce (minimálně 20 dní ode dne vydání rozhodnutí a dále i na to, až bude vymazáno zástavní právo exekutora z katastru nemovitostí. Tento návrh může být podán až po zastavení exekuce a katastrální úřad má opět 20 dní na provedení zápisu v katastru nemovitostí. Mám za to, že rizika jsou zde příliš veliká, a proto bych si raději pořídila jinou nemovitost, která není zatížena exekutorským zástavním právem.
 
Dobrý den, to vše víme, oni jednají s exekutorem a ten souhlasí, nejde o tak vysokou částku, takže je rád, když se to splatí najednou... kupní smlouvu zatím nepodepíseme, do té doby než bude vše vymazáno na katstru, tak se nám to jen hold protáhne..až bude na katastru vše v pořádku, tak by neměl byt problém je to tak?
 
Zdravím Vás, přesně tak, až bude zástavní právo z katastru nemovitostí vymazáno tak bude vše v pořádku. Je moc dobře, že jednáte přímo s exekutorem, ne všichni tak činí a poté se diví.
 
Super děkuji, takže až bude vše čisté a přepsáno na nás, tak se nemusíme bát, že by na dům skočila nějaká popřípadě další exekuce. To neni možné, když budem majitelé my, ze ano. Od soudu máme papír,že je tam opravdu jen ta jedna exekuce.
 
Zdravím Vás, mám za to, že poté co by bylo vymazáno ono exekutorské zástavní právo na nemovitosti by již mělo být vše v pořádku.
Víte ono teoreticky není vyloučena ani možnost, že by mohla na nemovitost naskočit další exekuce od jiného exekutora, a to v době, kdy by byl podán návrh na vklad do katastru na Vás, ale současně by další exekutor podal návrh na provedení zápisu exekutorského zástavního práva. Tato možnost není vyloučena, ale je také málo pravděpodobná, pro jistotu bych od povinného chtěla vidět aktuální výpis z Centrální evidence exekucí, který si již lze provést i na poště v rámci služby czech-point. Mám za to, že více se již skutečně dělat nedá a pochopitelně mít hodně dobře sepsanou smlouvu o převodu nemovitosti, ale o tom jistě víte.