Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.874

Exekuce přešla z rodiče na potomka - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 1163 x
3 odpovědi
 
Dobry den,
zde v poradně pišete, že není možné, aby dluhy přešly na potomka, ale dluhy mého otce zatim nevim jakým zbůsobem na mě. Nejprve mi přišla exekuce na plat, ale ta se najednou přestala strhávat ze mzdy a exekutoři zablokovaly účty moji manželky, dluhy otce vznikly před manželstvim. Před manželstvim, ale domáctnost jsem s rodiči nesdílel.
Prosíme o radu jak se bránit.
Je opravdu možné, aby přešly dluhy otce na syna?
 
Zdravím Vás, jediný způsob jakým by mohly přejít dluhy z rodiče (otce, matky) na dítě, je situace, kdy by rodič zemřel a potomek by přijal dědictví. To by poté dluhy z rodiče na dítě skutečně přešly, a to na základě usnesení o dědictví. Další variantou by bylo rodič tento dluh na dítě smluvně převedl, jinak mě jiná možnost nenapadá. Jedná se skutečně o tento případ? Až budu vědět tuto věc, mohu Vám dále odpovědět.
 
Otec zije, dedictvi to tedy nebylo a ze by to bylo smluvne prevedeno tom nevime. Predpokladam, ze bych musel neco otci podepsat. Kdyz me bylo 18, odstehoval jsem se a od te doby se s otcem nestykame. Zatim nevime nic o spisu, ale pry me tam asi udal jako povinnou osobu, jako druhou "rucici" osobu, ale bez meho vedomi a souhlasu. Byla to nejaka telekomunikacni firma, ktera pohledavku preprodala a me rekla, ze ji preprodali a jako povineho napsali misto otce uz jen me, protoze otec je nemajetny a ja pracuji. Jeste bych mel dotaz: manzelce kvuli teto exekuci, ktera vznikla pred nasim manzelstvim zablokovali ucty. Je mozne podat zadost o odblokovani z toho duvodu, ze castka, kterou zablokovali na uctu odpovida castce, kterou na uctu mela manzelka nasporenou pred snatkem. S castkou se sice po svatbe castecne nakladalo, ale ted tam byla zase zpet. dekuji
 
Zdravím Vás, pokud Vás otec udal jako spoludlužníka či ručitele, tak tuto pohledávku exekutor vymáhá po Vás jako po spoludlužníku a tudíž povinném. Pokud by Vám nebyl exekuční titul (rozhodnutí, na jehož základě je tato pohledávka po Vás exekučně vymáhána) řádně doručen, podejte k soudnímu exekutorovi návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučníhoo řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb. V tomto návrhu argumentujte tak, že jste do doby doručení listin od exekutora ani netušil, že je proti Vám vedena exekuce, neboť i přesto, že si řádně a včas přebíráte poštu Vám nebyl exekuční titul řádně doručen. Proto tedy exekuční titul ve vztahu k Vám dosud nenabyl právní moci ani vykonatelnosti a jedná se tedy o nezpůsobilý exekuční titul na jehož základě nemůže být nařízena exekuce a je zde dán zákonný důvod pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu.
K druhé části dotazu uvádím, že Vaše manželka může v případě, že tento dluh skutečně vznikl již před uzavřením manželství v souladu s ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu podat návrh na zastavení exekuce. Vaše manželka by měla argumentovat, tak, že tento dluh, pokud řádně vznikl je výlučně Vaším dluhem, neboť vznikl před uzavřením manželství a měl by tedy být vymáhán výlučně pouze po Vás a nikoli po ní. Toto tvrzení je však třeba doložit, a to úředně ověřenou kopií oddacího listu. S ohledem na tuto skutečnost má Vaše žena, za to, že exekuční postih její osoby by měl být v souladu s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu zastaven, neboť exekuce je tedy neoprávněně vymáhána po člověku, který s tímto závazkem nemá nic společného a tedy závazek není ani součástí SJM.
K tomu jak by se mohla Vaše žena dostat k penězům na svém účtu uvádím, že Vaše žena by měla společně s Vámi zajít na pobočku banky, u které má veden svůj blokovaný účet a v souladu s ust. § 304b odst. 4 občanského soudního řádu požádat o výplatu nezabavitelné částky, která je v tomto případě rovna polovině částky na účtu v okamžiku doručení exekučního příkazu k provedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu manžela povinného, minimálně však částku ve výši dvojnásobku životního minima jednotlivce, tj. 6.820,- Kč, kdy minimálně tato částka by měla být Vaší manželce na základě její žádosti vyplacena. Jen dodávám, že o výplatu této částky může Vaše paní požádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu manžela povinného. O této skutečnosti však musíte být exekutorem písemně poučeni.
Vaší ženě tedy doporučuji, pokud jí chodí mzda na blokovaný účet, aby se v práci dohodla na výplatě mzdy buď v hotovosti nebo formou poštovní poukázky (složenky).