Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.141

Prodej bytu, domu, nemovitosti s hypotékou, dlužník má exekuci - jak budou peníze rozděleny?

Odesláno: 
Otevřeno 808 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jaký je prosím postup při prodeji nemovitosti zatížené hypotékou a exekutorem? Mám na mysli, v případě prodeje, komu náleží výtěžek (banka/exekutor), pokud by získané finanční prostředky nestačily na výši hypotéky. Díky.
 
Zdravím Vás, mám za to, že finanční prostředky náleží tomu věřiteli, který je jako první v pořadí, popřípadě se hypoteční banka může přihlásit do exekuce a bude rovněž uspokojena, a to dle pořadí zápisu práva v katastru nemovitostí.
Pokud by peníze zcela nepokryly exekučně vymáhanou pohledávku pokračoval by exekutor v exekuci ostatními způsoby provedení exekuce (srážky ze mzdy, blokace účtu, prodej movitých věcí povinného, … ).
Pokud by peníze nestačili na pokrytí dluhu z hypotéky záleží na věřiteli jak by se dále rozhodl, ale mám za to, že hypoteční banka jako zajištěný věřitel má být uspokojen primárně z výtěžku zpeněžení zajištěné nemovitosti. Případně by rozdíl mohl vymáhat jako náhradu škody. Jelikož neznám další podrobnosti nemohu se konkrétněji vyjádřit, je totiž možné, že zajištěný věřitel tuto pohledávku po dlužníku již vymáhá, což já nemohu vědět.