Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.534.175

Exekuce a zrušení trvalého bydliště, pobytu dlužníka s exekucí

Odesláno: 
Otevřeno 2146 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
je mi 58 let, mám byt v soukromém vlastnictví, který budu ještě splácet až do roku 2027. V bytě žije trvale i můj 33 letý syn a je zde hlášena moje 36 letá dcera, která zde nebydlí. Žije někde v podnájmu a má spoustu dluhů, které nesplácí. Trvalé zaměstnání má.
Mám obavy, abych nepřišla na stará kolena o byt, který ještě nemám ani zaplacený a syn o střechu nad hlavou. Dcera zde nežije od ledna 2016, je svobodná, bezdětná, žije prý s přítelem.
V mém bytě má jen plnou skříň obnošeného šatstva. Jinak my máme zařízení bytu standardní, pračku, ledničku, televizi, vysavač, mikrovlnnou troubu, nábytek z roku 1981-1988.
Mám odhlásit dceru z bytu, případně doporučujete mi ještě nějaká další opatření?
Platit dluhy se mi za ni opravdu nechce.
Děkuji, Vaše čtenářka
 
Zdravím Vás, je-li byt ve Vašem vlastnictví, tak Vám byt exekutor nezabaví. Ano, dceru od Vás odhlašte co nejdříve, aby exekutor nezabavil Vaše věci v domnění, že se jedná o věcí dcery - povinné. V této souvislosti uvádím, že by bylo vhodné najít co nejvíce dokladů o tom, že zařízení bytu je Vaše. Těmito doklady jsou smlouvy, dále faktury, dodací a záruční listy, . a ty při eventuální návštěvě vykonavatelů předložit spolu s rozhodnutím o zrušení trvalého pobytu Vaší dcery. Z těchto listin si pro jistotu pořiďte úředně ověřené kopie, exekutoři k prostým kopiím příliš nepřihlížejí. Pro případ, že by Vám byly zabaveny Vaše věci nebo věci syna. Bylo by nutné v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) podat k exekutorovi návrh na vyškrtnutí Vašich zabavených věcí ze soupisu. Jako přílohy k tomuto návrhu je však nutné přiložit i ony úředně ověřené kopie listin dokládajících Vaše vlastnické právo k zabaveným věcem. Pro úplnost dodávám, že tento návrh je nutné podat do 30 dní ode dne, kdy se vlastník věcí o jejich zabavení dozvěděl. Zmeškání této lhůty nelze prominout. Pokud by tomuto návrhu nebylo vyhověno, bylo by nutné do 30 dní ode dne doručení zamítavého stanoviska exekutora podat proti exekutorovi tzv. vylučovací žalobu dle ust. § 267 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Jen dodávám, že věci, které nelze zabavit ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu.

Postup jak změnit trvalé bydliště dlužníkovi, který u Vás již nebydlí vizte prosím zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/trvale-bydliste.html