Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.013

Exekuce při bydlení v cizím bytě - jak prokázat kdo je majitel peněz v bytě?

Odesláno: 
Otevřeno 1100 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
rád bych vás tímto poprosil o zodpovězení otázky prokázání vlastníka peněz v hotovosti v souvislosti s exekucí.
Vezměme v úvahu hypotetickou situaci, kdy by člověk, na nějž byla uvalena exekuce, žil v bytě spolu se svou sestrou v družstevním bytě, přičemž podílníkem v družstu je sestra, která zároveň i platí nájem.
Jak by bylo v tomto případě možné se vyhnout zabavení peněz v hotovosti, pokud by chtěl exekutor zabavit tyto peníze ve prospěch exekuce bratra nájemkyně, který zde bydlí?
Vím, že v případě prokazování vlastnictví například televize by měla stačit smlouva o jejím koupi, ale jak by se postupovalo v tomto případě? Jak by mohla sestra prokázat, že tyto peníze v hotovosti skutečně patří jí a ne bratrovi? Je to vůbec možné?
Předem mnohokrát děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, vlastnictví peněz tedy konkrétních bankovek nejspíš neprokážete, neboť peníze jsou věc druhově určená. K prokázání konkrétních peněz nyní mám na mysli bankovky by bylo hypoteticky možné předložit čestné prohlášení vlastníka peněz, že např. jeden kus bankovky o nominální hodnotě číslo. z roku … je ve vlastnictví XY, nar.. , trvale bytem. … , tímto by došlo k individualizaci peněz. Navíc by bylo nutné toto čestné prohlášení opatřit úředně ověřeným podpisem vlastníka peněz. Zde se pohybujeme v rovině silně teoretické, ale prakticky by to vyloučeno nebylo. Zde jen dodávám, že v souladu s ust. § 322 odst. 2 písm. f) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), povinnému nelze zabavit hotové peníze do částky odpovídající částce dvojnásobku životního minima jednotlivce, což činí celkem 6.820,- Kč, Tedy tuto hotovost nelze zabavit ani povinnému. Pokud by se tak stalo, je to zákonným důvodem pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. d) občanského soudního řádu.
 
Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dalo by se považovat za řešení, pokud by tyto peníze například byly uloženy v trezoru, který by patřil v tomto případě sestre, respektive byla by na ni napsána faktura od tohoto trezoru?
Má právo exekutor zkoumat obsah tohoto trezoru, pokud ho zaevidoval do soupisu majetku (než by byl vyňat z důvodu následného dokázání fakturou, že skutečně patřil sestře).
 
Zdravím Vás, to záleží na praxi každého vykonavatele jak by byl důkladný. Osobně bych tyto peníze raději předala sestře, nebo někomu známému v rodině, kdo bydlí mimo nemovitost, kterou by měl exekutor navštívit. V tomto případě byste měl stoprocentní jistotu, že tyto peníze skutečně nebudou zabaveny.