Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.823

Exekuční vymáhání za služby nájmu - nájemník dluží za vodu, vodné

Odesláno: 
Otevřeno 981 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Pronajímala jsem byt a nájemník mi udělal veliký dluh za vodu v řádech několika desetitisíců korun. Zaplatit nehodlá, nejde se s ním domluvit. Je to starý pán, nyní žijící v jakémsi zařízení armády spásy, za jeho pobyt platí sociální úřad. On sám nemá nic, nemá ani důchod, netuším, zda mu úřad dává i nějaké "kapesné" na hospodaření. Nemám možnost to zjistit.
Má smysl jít do soudního sporu, když tento člověk nic nemá, maximálně pár korun z úřadu? Vzhledem k výši dluhu bych byla vděčná i kdyby dluh splácel třeba po 200 Kč měsíčně, lepší něco než nic.
Děkuji moc za radu. Lenka
 
Zdravím Vás, v tomto případě nemá smysl tuto pohledávku soudně vymáhat, ale nebylo by od věci se s tímto člověkem zkusit dohodnout na podpisu uznání dluhu a splátkovém kalendáři po cca 200, - Kč měsíčně. Mám za to, že zde by ani exekutor vzhledem k majetkovým poměrům dlužníka skutečně nejspíše nic nevymohl, neboť dávky hmotné nouze nemohou být předmětem exekuce a stejně tak ani nízké sociální dávky by neměly být předmětem exekuce, neboť většinou nedosahují ani nezabavitelné částky. S ohledem na výše uvedené skutečnosti mám za to, že exekuce by byla zastavena pro nemajetnost povinného dle ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), ale uznání dluhu a splátkový kalendář bych podepsat na Vašem místě chtěla, neboť takto dosti prodloužíte promlčecí dobu.