Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.680

Exekuce osoby v nájmu družstevního bytu - hrozí obstavení bytu exekutorem?

Odesláno: 
Otevřeno 1115 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
otec bydlí v družstevním bytě, kde mám já jako jeho dcera podíl na družstvu. Má tam trvalé bydliště, jinak máme my mezi sebou sepsanou nájemní smlouvu na základě které on v bytě bydlí a platí mi nájem. Hrozí mu exekuce.
Může nějak exekučně postihnout byt? Když tam má TP, ale byt je můj, resp. samozřejmě družstevní podíl. Měla jsem zato, že pokud je byt můj, exekutor na byt nijak nemůže, protože otec je tam pouze v nájmu, teď si tím ale nejsem úplně jista. Můžete mi prosím poradit jak nejlépe situaci řešit? Otec nemá žádné majetky.
 
Zdravím Vás, o družstevní podíl na bytě se nebojte, pokud je tento podíl výlučně Váš, tak se tohoto podílu ani eventuální exekuce Vašeho otce nedotkne, neboť povinným by byl Váš otec a nikoli Vy.
Jediné čeho bych se trochu obávala je to, že v případě exekuce prodejem movitých věcí povinného by exekutor mohl polepit tedy zabavit i Vaše věci. Proto je nutné dohledat co nejvíce dokladů, které prokáží Vaše vlastnické právo k věcem v bytě. Těmito doklady jsou zejména smlouvy, faktury, dodací a záruční listy. Pokud chcete můžete i v nájemní smlouvě, a to formou jejího dodatku uvést, které věci v bytě jsou Vaše a které patří Vašemu otci. U výše uvedených dokladů bych si pořídila jejich úředně ověřené kopie, aby je bylo možné předložit exekutorovi či vykonavateli při návštěvě otce doma, za účelem provedení exekuce prodejem movitých věcí povinného. Kdyby tyto Vaše věci byly i přesto zabaveny, bylo by nutné podat návrh na vyškrtnutí Vašich věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) a v příloze přiložit právě ony výše zmíněné úředně ověřené kopie výše uvedených listin, kterými byste prokázala Vaše vlastnické právo k zabaveným věcem. Pro úplnost dodávám, že se tento návrh musí u exekutora podat do 30 dní ode dne, kdy jste se o zabavení svých věcí dozvěděla a zmeškání této lhůty nelze prominout.