Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.613

Zrušení darovací smlouvy v insolvenci, oddlužení, osobním bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 9367 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
2013 jsem podepsal nyní bývalé přítelkyni darovací smlouvu ohledně její insolvence ve výši 3500 Kč měsíčně, měsíc po vyřízení její insolvence mě opustila, za prvé jsem shledal jen využití mé osoby a první rok jsem nebyl schopen tento dar hradit. Podotýkám, že máme spolu syna kdy mám na něj vyživovací povinnost ve výši 4500 Kč měsíčně. Další dva roky jsem poctivě platil jak alimenty, tak dar na její insolvenci.
Nyní, ale nastala situace kdy sama na mě podala exekuci za první rok neplacení daru. Chci se zeptat jak a kdy mohu podat žádost o zrušení darovací smlouvy?
Sám jsem totiž díky tomu nucen jít do insolvence, přišla mi exekuce a zůstalo mi životní minimum, nemohu splácet své závazky, výživné na syna a samozřejmě ani její insolvenci. Prosím o radu jak postupovat, k insolvenci své jsem připraven, jen nevím kdy podat na soud žádost o zrušení darovací smlouvy, zda ještě teď před začátkem vyřizování své insolvence nebo později a jak takovou žádost sepsat, na Internetu bohužel nemohu najít žádný vzor zdarma a na právníka nemám bohužel hotovost.
Moc děkuji za odpoveď.
 
Zdravím Vás, darovací smlouvu je možné buď zrušit dohodou k určitému datu, nebo výpovědí. Musí zde však být úředně ověřený podpis Váš (výpověď) nebo obou (dohoda). Darovací smlouvu zrušte co nejdříve, Až budete mít tuto darovací smlouvu zrušenou, můžete i Vy sám podat insolvenční návrh, jen mějte na paměti, že běžné a dlužné výživné je nutné i v průběhu insolvence 100% uhradit, proto se Vám o tuto částku poníží Váš příjem pro účely oddlužení. Tedy na Vaše věřitele se dostane méně, i na to je tedy třeba pamatovat před podáním insolvenčního návrhu a své příjmy si případně navýšit formou darovací smlouvy se solventním dárcem, který není sám v insolvenci a na jeho majetek není uvalena exekuce.
 
Dobrý den, velmi Vám děkuji za odpověd a prosím ještě o jednu radu, tu výpověd darovací smlouvy sepíšu a pošlu jí na Soud přímo kde jsem dostal rozsudek? Našel jsem na internetu nějaký vzor a ten je adresován přímo té dané osobě se kterou má tu darovací smlouvu sepsanou. Komu tu výpověd mám tedy doručit? A také mě zajímá jestli pak o tom ještě bude rozhodovat soud? Ještě jednou děkuji za odpověd, už ted jste mi moc pomohli.
 
Zdravím Vás, výpověď darovací smlouvy je nutno sepsat trojmo a jednou odeslat obdarovanému (bývalé přítelkyni), jednou soudu a rovněž i insolvenčnímu správci, i když tomu by to zaslal i soud, a to přímo do datové schránky. Soud o této věcí nerozhoduje, darovací smlouvu jste uzavřel s obdarovaným a nikoli se soudem, soud to pouze vezme na vědomí, takže výpověď založí do spisu a zašle ji na vědomí insolvenčnímu správci.