Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.518.215

Stížnost na insolvenčního správce - neprovedené přezkumné jednání (neověření závazků dlužníka před insolvencí)

Odesláno: 
Otevřeno 1702 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
23.10.2013 jsem vedena v insolvenčním řízení které činí 408.462 Kč. Veškeré dluhy jsem platila od 2006, některé od roku 2007. Mnohokrát jsem je již splatila.
Momentálně jsem vedena v insolvenci a snažím se plnit veškeré podmínky spojené sní. Nedávno jsem ale zjistila že polovina mých pohledávek je protiprávních jelikož si firma sama stanovila částku kterou chce uhradit. tzn. Rozhodčí nález.
Přes firmu exekutormasmulu.cz jsem zjistila, že půjčky bych nemusela platit - naopak by mi firmy musely peníze vrátit zpět za nelegálnost a přehnané výši dluhu ponechat pouze adekvátní částku.
Jelikož jsem v insolvenci není možné toto provést. Moje správkyně měla dělat přezkumné jednání a tím pádem mě upozornit že dluhy nemusím uznat. To neudělala a viděli jsme se pět minut před soudem, kde mi řekla jen ať všude napíšu uznává zcela. Napadlo mě, zda je možné buď stěžovat si na insolvenčního správce že pochybil a zda je možnost peníze vymáhat pro pochybení. Nebo zda je možné insolvenci zastavit a pak vymáhat peníze po společnostech které si částku protiprávně navýšili a druhý dluh z dané částky uhradit a být tím pádem bez dluhů.
Zajímá mě jestli je něco z toho možné. Dluhy jsem si neudělala sama a je to již dlouhé a unavující.
Děkuji mnohokrát za jakoukoliv radu.
 
Zdravím Vás, ano je pravda, že rozhodčí nálezy jsou v současné době hojně rušeny, nicméně proti rozhodčímu nálezu jste se měla bránit Vy sama, a to buď co nejdříve poté co Vám byl doručen, nebo co nejdříve poté, co Vám byly doručeny jednotlivé exekuce z těchto rozhodnutí, Pokud jste tak včas neučinila, tak to není ani chyba insolvenčního správce ani nikoho jiného.
Další možností jak se bránit proti výši pohledávky přihlášené do insolvenčního řízení, je tuto pohledávku řádně popřít na přezkumném jednání, s tím, že právo popírat přihlášené pohledávky náleží jak insolvenčnímu správci, tak i dlužníku. Pokud jste tyto pohledávky nepopřela ani Vy ani správce, již se tedy nemůžete bránit. Závěrem dodávám, že mám za to, že insolvenční správci před přezkumným jednáním přihlášky pohledávek přezkoumávají a většinou, pokud zjistí, že danou přihlášku lze popřít i částečně tak tak učiní. Z výsledku bych tedy nejspíše nevinila insolvenčního správce, ale z větší části sebe. Mám za to, že prokázat v této věci pochybení insolvenčního správce by bylo velice složité a stálo by Vás to nemalé peníze za právní služby a výsledek by byl velice nejistý, spíše mám za to, že pochybení správce by se nejspíše prokázat nepodařilo. Proto bych dluhy splácela v souladu s usnesením o povolení oddlužení a v budoucnu bych si lépe vybírala věřitele.
 
Dobrý den,

Ano vše samozřejmě chápu a teď už to vím jinak bych samozřejmě pohledávky neuznala. Insolvencni správkyně mi teď vše potvrdila emailem ze půjčky jsou protiprávní. A pred soudem nic neřekla a jednání nedělala. Ptám se především ma to kam podat stížnost na ins spravce abych to alespoň zkusila. Za to nic nedam. A také na to kdybych ins zrušila a pak tedy vymahala peníze od spolecnosti zpet. A půjčku danou zakonem tim uhradila.
 
Zdravím Vás, jelikož insolvenční správci nemají profesní komoru, bylo by nutné si stěžovat k Ministerstvu spravedlnosti jako orgánu, který vykonává dohled nad činností insolvenčních správců. Pokud insolvenční správkyně pochybení uznává, jak uvádíte, mám za to, že by nebyl problém se mimosoudně dohodnout na finanční kompenzaci. K sepsání stížnosti na postup správce byste musela být právně zastoupena advokátem a navíc ještě před podáním stížnosti je nutné se pokusit danou věc vyřešit přímo se správcem, neboť správce je povinně, a to ze zákona pojištěn pro případ vzniku škody při výkonu povolání (pojištění profesní odpovědnosti), lidově tzv. "pojistka na blbost". Kontakty na advokáty naleznete na stránkách www. advokatikomora, cz nebo na http://www.cak.cz.