Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.624

Věřitel požaduje splacení dluhu po ručiteli - ukončená insolvence, oddlužení, osobní bankrot

Odesláno: 
Otevřeno 1051 x
1 odpověď
 
Máme úspěšně za sebou i s manželem insolvenci. Plnili jsme ještě za starších podmínek, tedy každý zvlášť, splatili dohromady 80 % dluhů + 120 000 Kč insolvenčním správcům.
Jeden z úvěrů přihlášených do oddlužení byl od České spořitelny, a. s. a žádala jsem o něj já spolu s kamarádkou, manžel byl ručitel. Šlo o částku 150.000 Kč, půjčka byla na 10 let, splátky 1900 Kč měsíčně, splacený měl původně být až v roce 2020.
Česká spořitelna a. s. do oddlužení nás obou úvěr řádně přihlásila… Abych byla přesná, manžel měl ještě kontokorent, takže u něj byla přihlášená částka 190.000 Kč u mne 146.000 Kč. V konečné fázi jsme oba dva dohromady splatili 143.000 Kč.
Po 2 měsících po ukončení oddlužení mne zoufalá kamarádka volala, že Česká spořitelna, a. s. nyní po ní vyžaduje okamžité splacení 97.000 Kč, právě z tohoto úvěru.
Zaslali jí předžalobní výzvu.
Má na to vůbec Spořitelna právo, po řádném ukončení insolvence požadovat ještě další peníze, to je neuvěřitelné.
Nyní bych ještě chtěla upozornit na to, že ani jeden z insolvenčních správců nás neupozornil, že by tato situace mohla nastat a ze Spořitelny se nám ani kamarádce nikdo 5 let neozval… Na schůzce ve Spořitelně jsme se dozvěděli, že existuje pluralita dlužníků, že my dva jsme z obliga, ale po třetím žadateli mají právo vymáhat již zmíněných 97 000 Kč. Tato částka je sesplatněna.
Pluralitu dlužníků jsem nastudovala a snad i pochopila…. Nyní mi jde ale především o vypočtenou zbývající částku…. Zdá se mi prostě příliš vysoká… Můžete mi někdo poradit, kde nebo kdo by nám částku vypočtenou Spořitelnou mohl ověřit a vysvětlit, jakou máme možnost prostě zjistit, jakým způsobem se k výsledným 97 000 Kč dobrali? !
Předem děkuji za případné rady a vysvětlení.
 
Zdravím Vás,
mechanismus výpočtu zbývající dlužné částky Vám nevysvětlím, to by Vám snad sdělila ona banka, a když ne Vám, tak soudu.
Nicméně pokud bylo rozhodnuto o splnění oddlužení u Vás obou a byli jste oba soudem (teďy zejména Vy, neboť kamarádka ručila Vám) osvobození od placení závazků tak se toto osvobození vztahuje i na ručitele, což by mělo být v usnesení soudu o osvobození dlužníka od placení zbytku pohledávek výslovně uvedeno.
Proto bych nyní čekala na další kroky banky, a v případě žaloby bych kamarádce poskytla úředně ověřenou kopii rozhodnutí o osvobození dlužníka od placení pohledávek, neboť toto rozhodnutí se vztahuje na ručitele a spoludlužníky dlužníka.