Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.877

Peníze dlužníka chodí na účet osoby blízké - hrozba exekuce účtu nedlužníka, nedlužící osoby

Odesláno: 
Otevřeno 597 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
s otcem, který má dluhy kam se podívá a exekucí nepočítaně, mám vztah řekněme na hraně. Když mě jednou požádal, jestli si může na můj účet nechat poslat peníze, nakonec jsem souhlasila. Pak byl klid.
Teď ale se to rozjelo opakovaně, jednou měsíčně mu přijdou peníze. Mám strach o ty svoje.
Může exekutor můj účet zablokovat a vzít i moje peníze?
Děkuji.
 
Dobrý den,

pokud si dlužník, na kterého je vedena exekuce, nechává zasílat mzdu na Váš bankovní účet a Vy nejste v roli povinné (jako spoludlužník, ručitel, manželka), nemůže být na Váš bankovní účet nařízena exekuce přikázáním pohledávky z účtu.

Exekutor má teoretickou možnost postižení Vašeho bankovního účtu exekučním příkazem a postižením jiných majetkových práv, v praxi se však tento postup vzhledem k jeho komplikovanosti téměř nevyužívá. Postupuje se zde tak, že Vy máte na bankovním účtu peníze, které Vám nenáleží a exekutor se může dožadovat jejich vydání. Pokud je ale nevydáte dobrovolně, musel by exekutor podat žalobu (na vydání bezdůvodného obohacení).

I tak bych z opatrnosti otce požádala, tím spíš že váš vztah není úplně ideální, aby si finance nechával vyplácet v hotovosti. V úvahu by zde totiž přicházel ještě trestný čin zvýhodnění věřitele tím, že se povinný snaží finance převést na účet, na který exekutor přímo nedosáhne.