Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.316

Přenechání dědictví - osoba povinná vyplacením dědictví zemřela

Odesláno: 
Otevřeno 891 x
1 odpověď
 
Notářkou, mě a mému bratrovi, bylo vypočítané dědictví po zemřelém otci. Jeho tehdejší žena se nechala u jednání zastoupit její dcerou.
Vzali si 5 let na prodej bytu, ze kterého nás měli pak vyplatit. Byt prodali, ale paní během té doby zemřela.
Poradíte mi prosím, co mám dělat dál? Děkuji přeji příjemný den. L.
 
Zdravím Vás, budete nuceni tuto pohledávku za zemřelou přihlásit do dědictví po ní jako dluh (pasivum za zemřelou ženou), a k přihlášce pohledávky do dědictví bude nutné přiložit raději úředně ověřenou kopii usnesení o dědictví, z něhož vyplývá, že Vás měla zesnulá vyplatit, či i jiné listiny, ze které je toto zřejmé. Dále bude nutné telefonátem u okresního soudu, v jejímž územním obvodu paní zemřela zjistit, který notář bude dědictví po zesnulé projednávat a následně se zkusit s tímto notářem i telefonicky spojit a následně podat v písemné formě ve dvojím vyhotovení přihlášku pohledávky do dědictví, kde uvedete přesnou identifikaci notáře, zesnulé Vás jako věřitele, napíšete, že se jedná o přihlášku pohledávky do dědictví.
Na další straně je nutné notáři přesně popsat jak daná pohledávka vznikla, a na základě čeho, tedy i přiložit výše uvedenou pokud možno úředně ověřenou kopii usnesení o dědictví či jiné listiny, viz, výše. Přihlášku pohledávky do dědictví prosím notáři zašlete doporučeně s dodejkou.