Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.332

Exekuční zástava na katastru nemovitostí - odvolání se, opravný prostředek proti rozhodnutí, rozsudku

Odesláno: 
Otevřeno 623 x
3 odpovědi
 
Po několika řadách z vaší pořádný za které jsem velmi vděčná, jsem měla patrně při směšné částce okolo 80 000Kcs, zajit k advokátovi, zaplatit mu 6000 Kč minimálně za dopis exekuční kanceláří a částku
uhradit: Nebo domek k opravě v prodeji, ne atraktivní oblasti nechat raději vydražit?
Ono nezáleží při exekuci, jestli ta částka, co se vymáhá mne náleží, nebo ne, jestli ji mohu uhradit.
Píší směšné částce trpce, protože nepatřím mezi lidi co mávne rukou. vždyť je to pakatel. Musím doufat, že se žalobce neodvolá, jestli se odvolá je možné, že odvolací soud vrátí celou věc zpět, ze se pan soudce dostatečně neptal na mě prokázání úhrad. Například pak může třeba rozhodnout, že je nedostatek prokázání z obou stran. Tedy dokázání žalobce i prokázání žalované. Z náznaků z pořád jsem usoudila, že budu muset uhradit nějakou částku. Jak dlouho bude trvat dále tenhle spor? To může trvat minimálně 2 roky? Nezbývá mně nic jiného, než věřit, že budu mít štěstí. Pochopila jsem, že není vlastně exekuce zastavena ale odložena a že může odvolací řízení dojít k závěru, že rozsudek byl tehdy vydán správně, že žalována dostatečně neprokázala, že neměla žádnou spotřebu a může znovu rozsudek, co zrušil opět obnovit?
Tím vlastně bude opět exekuční titul opět vykonavatelný?
Z hrozby žalobce jsem usoudila, že jsem měla ihned
vzít návrh k smíru, poprosit o snížení poplatku z prodlení. Pan soudce se smál, že odvolací soud nemusí zamítnutí žaloby uznat.
Ten právní postup jsem pochopila, Děkuji
Odvolání, zpět k první věcí, znovu rozsudek, je možné dovolání ještě přípustné, nebo není přípustné, nebo je zčásti přípustné. Termín u advokáta mám již po přečtení usnesení se zasmál, procesně jste to zvládla teď jde ještě o tu hmotnou stránku věci.
 
Zdravím Vás, ono pokud je věc již ve stadiu exekuce tak již mnoho lidí hmotné právo příliš nezajímá. U Vás je to s ohledem na vrácení věci soudu prvního stupně k dalšímu řízení jinak, zde se bude patrně řešit i hmotně právní stránka věci. Zde v poradně však bohužel nemáme možnost komplexního nastudování jednotlivých případů, tak jak advokáti, kteří mají možnost vidět veškeré relevantní listiny, které se dané věci týkají, a proto zde ani nemohu radit ohledně hmotného práva, ale pokud máte doloženo, že částka, která je po Vás požadována je po Vás požadována neprávem, je nutné listiny, které tuto skutečnost dokládají předložit soudu, který tyto listiny posoudí a na základě všech skutečností obsažených v soudním spise rozhodne. Zde jsem nikdy nepsala, že máte částku uhradit, jen jsem se Vás ptala, zda usnesení o zastavení exekuce nabylo právní moci či nikoli a poté jsem rozváděla důvody proč není exekutorské zástavní právo vymazáno z katastru nemovitostí, a to včetně vysvětlení řádných opravných prostředků (podání odvolání) a jeho vliv na právní moc soudního rozhodnutí. Bez možnost vidět jakékoli listiny by toto tvrzení bylo předčasné a značně zavádějící.
Jen dodávám, že dopředu nelze odhadnout délku soudního řízení, což záleží i na situaci na konkrétním soudě a vytíženosti jednotlivých soudců, ale je nutné počítat s tím, že tak 12 měsíců může toto řízení trvat, popřípadě, nebude-li nutné v tomto řízení provádět složité dokazování, může být věc skončena i dříve, což se bez znalosti spisu a situace na soudu jen těžko odhaduje. Pokud jste právně zastoupena a advokát dané usnesení četl, je nutné vše konzultovat s tímto advokátem a držet se jeho doporučení, neboť on zná celou věc nejlépe, my tyto možnosti bohužel nemáme.
 
Omlouvam se za moje pesimisticke uvahy.
Doklady o potvrzeni, ze jsem hradila, ani pisemne zaznamy
nemam, nebot jsem hradila vse pres banku a pak pozdeji
zrusila a v archivu banky neni zaznam.
V zalobe nebyla jedina upominka, ze by nebylo neco
nehrazeno, co bylo uvedeno ve smlouve, do predani bytu.
Doslo tam pri vyuctovani k nedoplatku za vodu.
Mohu se jen drzet, toho, co dodal veritel tehdy k zalobe.
Dolozit, ze jsem byt denne neuzivala, byla jinde.
Zalobce veskere listiny, jak se rozpocitavala spotreba vody
jiz stornoval. V panelovem dome pri vetsim poctu najemniku
Mohla jsem jen poukazat, ze veritel nesplnil svou povinnost
vcas nevyhotovil a nezaslal na uvedenou adresu vymeny.
A neni mne schopen vysvetlit, jak to bylo rozpocteno.
Soud zatim zalobu zamitl, pro nedostatecny dukaz
jeho zadosti o zaplaceni.
Domnivam se, ze jsem si vyhledala tehdy pravnika,
ktery si dokazal pred terminem zjistit, jestli se mu to vyplati?
Odmitl mne ihned zastupovat, ze mne napise dopis, ale
na soud neposle sam, at si pro nej prijedu, skocim si na soud
s nim sama. Je to moc prace, ja se zabyvam dulezitejsimi vecmi
Druha doporucena advokatka z Prahy, odvetila, ze je vse
v poradku, jestli jsem uhradila dluh s prislusenstvim
to musim a at ji dam plnou moc, ze to vyridi s exekutorem.
Podle ni, nemelo smysl se odvolavat
Pochopila jsem, ze musim mit trpelivost, dokud nebude
definitivne ukonceno opravne soudni rizeni, neni ukoncena
pravomocne exekuce.
Bylo mne receno, ze je exekuce ukoncena, ze musi nabyt
pravni moci nebylo vysvetleno, tedy opravnymi prostredky.
Nezbyva mne nic jineho, nez vyckat. Dekuji za rady

 
Zdravím Vás, mám za to, že nyní bude nutné vyčkat než bude nařízeno soudní jednání. Pokud žalobce dostatečně neprokáže svůj nárok, který po Vás soudně vymáhá, mám za to, že by u soudu neměl uspět, a to zvláště pokud tento nárok vymáhal dlouhou dobu po tom co již byt neužíváte, a to zvláště za situace, že jste žalobci řádně a včas oznámila skutečnost, že byt neužíváte Vy. Jediné co mě napadá a co by mohlo být ve Váš neprospěch by mohlo být, to, že byste byt osobně nemusela užívat Vy, ale například nájemce, s nímž jste měla v té době uzavřenou nájemní smlouvu. Pokud jste však byt ani neužívala ani nepronajímala, držte se toho co v řízení tvrdíte, tedy, že vymáhá-li po Vás žalobce jakékoli plnění, je to on kdo musí prokázat za co a jakým způsobem je o tomto plnění účtováno. Jak jsem již uváděla, pokud jste právně zastoupena bude nutné se primárně řídit radami Vašeho advokáta, neboť je to právě on, kdo s Vámi k soudu půjde.