Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.040

Změna zaměstnání v insolvenci, oddlužení, osobním bankrotu s nižším platem, mzdou, příjmem

Odesláno: 
Otevřeno 3777 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
máme s manželem společnou insolvenci. Splácíme dva roky (2015-2017) a máme splaceno necelých 50% dluhu.
Chtěla bych změnit zaměstnání hlavně ze zdravotních důvodů, bylo mi to doporučeno lékařem, a i kvůli rodinným důvodům (chci více času na výchovu syna). Dostala jsem teď nabídku, ale znamená to snížení platu, mzdy o cca 10 000 Kč.
Tzn. Odcházelo by mně z platu na splátky cca 2-3 tisíce. Manželův plat by zůstal na stejné výši. Je tahle moje změna zaměstnání možná a pokud ano, co všechno bych musela udělat? Nemáme zrovna vstřícného insolvenčního správce a každá komunikace i jakékoliv řešení problému je s ním docela složité a náročné. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

dlužník v insolvenci nepotřebuje ke změně zaměstnání žádný souhlas insolvenčního správce. Insolvenčnímu správci se pouze oznamuje (a to bezodkladně) ukončení pracovního poměru a následně i uzavření nové pracovní smlouvy, přičemž kopii pracovní smlouvy insolvenčnímu správci zašlete ihned po jejím uzavření.

Stejně tak změnu zaměstnavatele oznamte písemné i insolvenčnímu soudu, který novému zaměstnavateli doručí originál usnesení, kterým Vám bylo schváleno oddlužení.

Jelikož zákonnou podmínku splnění předpokladu hrazení alespoň 30 % dluhů již splňujete, ve změně zaměstnání nemůže být insolvenčním správcem spatřováno žádné Vaše pochybení, zejména, jde-li o změnu vyvolanou Vaším zdravotním stavem.