Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.215

Dopřihlášení pohledávky věřitele do již probíhající insolvence dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 527 x
1 odpověď
 
Za dobu manželství jsme si vzali úvěr z mého stavebního spoření na nákup pozemků. Při rozvodu jsme sepsali Dohodu o vypořádání, kde se manžel zavázal platit 5000 Kč měsíčně na splátky z tohoto úvěru až do jeho úplného splacení. Rozvedli jsme se 2011, platil velmi nepravidelně, od prosince 2015 nezaplatil vůbec nic, neustále se vymlouvá, slibuje. K osobnímu kontaktu není k zastižení.
Nyní jsem ho vyzvala predžalobní výzvou k zaplacení, jinak vše podám na soud k vydání platebního příkazu i se zákonnými úroky. Nyní jsem však zjistila, že v lednu 2017 na něj byl podán insolvenční návrh. Lhůta k přihlášení vypršela. Byl podán v rámci jeho podnikání, kdy neplatil věřitelům.
Jak mám nyní postupovat? Můžu se dopřihlásit do insolvenčního řízení či vést svůj spor samostatně?
Zjistila jsem, že vlastní nějaký pozemek, který má nyní zatížen exekucí a který v případě prohlášení konkursu bude zpeněžen? Děkuji moc za radu.
 
Dobrý den,

za závazky, které vznikly za dobu trvání manželství, odpovídá každý z manželů společně a nerozdílně. Tedy pokud úvěr ze stavebního spoření nebude hradit exmanžel, musíte jej uhradit Vy. Dohoda o vypořádání společného jmění manželů má účinky jenom mezi manžely, nikoliv navenek, ledaže by věřitel (stavení spořitelna) s tímto před vypořádáním společného jmění manželů souhlasila (což se předpokládám nestalo).

Obávám se, že za současného stavu neuspějete ani s žalobou na exmanžela (kterou byste se v případě, kdy by nebylo insolvenční řízení, mohla domáhat zaplacení částek, které jste v rozporu s uzavřenou dohodu o vypořádání společného jmění manželů hradila Vy), ani s přihláškou pohledávky do insolvenčního řízení, když přihláška by byla insolvenčním soudem odmítnuta jako opožděná.

Pozemek, který Váš exmanžel vlastní, bude insolvenčním správcem zpeněžen, jelikož v případě prohlášení konkursu na majetek dlužníka přechází dispoziční oprávnění k majetku dlužníka na insolvenčního správce, jehož úkolem je de facto zpeněžit veškerý majetek dlužníka, a výtěžek ze zpeněžení bude rozvržen mezi věřitele.

Jelikož je však, jak uvádíte, na majetek Vašeho exmanžela prohlášen konkurs (a nejde tak o oddlužení), po skončení insolvenčního řízení můžete žalobu, kterou se budete moci domáhat zaplacení částek, které jste v rozporu s uzavřenou dohodu o vypořádání společného jmění manželů hradila Vy.