Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.518.986

Společná insolvence manželů a rozchod - jeden nemůže splácet ze zdravotních důvodů

Odesláno: 
Otevřeno 515 x
5 odpovědí
 
Dobrý den.
2015 jsme s manželkou zažádali o společné oddlužení.
06/2016 se manželka odstěhovala ke svému příteli. Bohužel jsem onemocněl a jsem od 11/2016 na nemocenské v dočasné pracovní neschpnosti DPN.
11/2017 mi skončila podpůrčí doba, ale do práce mne doktorka neuschopnila. Nejsem stále ve stavu kdy by jsem mohl pracovat.
Nyní nedostávám nemocenskou jelikož mi vypršela podpůrčí doba a nejsem momentálně schopný ani zaplatit nájem kde žijem se synem, natož mi nemají z insolvence ani jak stáhnout žádné peníze.
Zkoušel jsem požádat sociální správu o nějaký příspěvek ať, už na bydlení či na nájem, ale dle sociální správy nemám nárok na žádné peníze. Jsem stále zaměstnaný a stále ženatý - bylo mi doporučeno se nerozvádět v době kdy je insolvence.
Nevím momentálně jak pokračovat dále. Pokud to půjde děkuji předem za radu.
 
Dobrý den,

osobně se domnívám, že samotný rozvod už Vaši situaci nijak zhoršit nemůže. Oddlužení manželů pokračuje dále i poté, pokud se manželé rozvedou.

Bohužel otázkou zůstává, zda za současné situace jste schopni vůbec oddlužení plnit alespoň na zákone předpokládaných 30 % pohledávek nezajištěných věřitelů.
 
Ano jsme máme momentálne přes 40 procent. Jen se teď mi jedná o to zda-li, když se rozvedeme budeme nadále splácet, ale jakým poměrem. Přece nemůžeme oba platit stejným dílem kdy já mám syna ve svè péči a opravdu už nelze vše utáhnout. Manželka tím, že se odstěhovala vzala logicky i peníze, které jsme jako rodina měli na živobytí.
 
Dobrý den,

pokud budete mít syna i po rozvodu ve své péči, vyživovaná osoba se bude započítávat pouze Vám a nikoliv manželce, které bude nadto soudem stanoveno hradit na syna výživné. Za takové situace zároveň pravděpodobně dosáhnete i na některou ze sociálních dávek, když nyní jste stále posuzováni, jako byste byli manželé.
Poměr splácení po rozvodu se nijak nemění, oběma manželům se provádí zákonné srážky z jejich příjmu se zohlednění počtu vyživovaných osob, když manželka nebude mít po rozvodu žádnou vyživovanou osobu (pokud syn zůstane ve Vaší péči) a Vy budete mít jako vyživovanou osobu pouze syna.

Zároveň uvádím, že je možné v případě, kdy spolu manželé nežijí a mají nezletilé dítě, podat k příslušnému soudu návrh na stanovení vyživovací povinnost k dítěti, jakož i poměrů dítěte. Tento návrh bych ve Vašem případě zvážila, jelikož předpokládám, že manželka Vám nyní na syna nijak nepřispívá.
 
Pěkný večer ještě jednou. Ano výživne ve výši 1000Kč manželka platí již nyní syna mám ve výhradní péči, ale právě díky tomu, že nás stále posuzují všude jako manželé tak nedosáhnu na žádné dávky a tím pádem opravdu, už nemám ani z čeho zaplatit nájemné. Radil jsem se na sociální péči, ale neuměli mi poradit jak pokračovat tak zkouším ještě touhle cestou. Každopádně díky za odpovědi
 
Dobrý den,

ve Vaší situaci se domnívám, že jiná možnost než podat soudu návrh na rozvod manželství nezbývá.