Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.725

Vymáhání dluhu nepřihlášeného do insolvence, oddlužení po 5 letech od ukončení osobního bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 673 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Můj přítel má problém s dluhy. Po odchodu od bývalé partnerky se nezdržoval na staré adrese ani na ni nebyl vedený, ale chodily mu tam různé upomínky a poté exekuce. Dopisy bohužel nikdy nedostal.
Dvě exekuce mu až teď přišly na plat. Proto si zašel na soud a zažádal o výpis vylustrovaných věci, aby si byl jist, že nikomu jinému nikde nic nedluží. Bohužel mu tam ale vyjely návrhy a částky deset i patnáct let staré.
16.2.2018 jsme kvůli tomu byli u poradce přes insolvence, aby nám poradil, co se dá dělat. Ten nám ale řekl, že na tom papíře nemusí být vše, co je kde evidováno. A že když dáme návrh na insolvenci a nenapíšeme tam nějakého věřitele, protože prostě nevíme, že by přítel u něj dlužil, může na nás tento věřitel po uplynutí pěti let oddlužení, udeřit.
Jak to tedy je? Je nějaká možnost, se z toho dostat, nebo ne? Jak je to s přihlašováním věřitelů v insolvenčním řízení? Pokud někoho neuvedu a neprohlásí se, má po skončení, či během oddlužování, po nás něco vymáhat? A je nějaká cesta jak opravdu zjistit absolutně každý dluh, klidně i malé částky za, například, pokuty atd atd? Rád by začal znovu a nově, bohužel opravdu neví, kterým věřitelům by popřípadě mohl něco dlužit.
 
Dobrý den,

pokud má přítel výpis všech vedených řízení na jeho osobu přímo od okresního soudu, v jehož obvodu měl po celou dobu trvalé bydliště, o moc více dluhů již mít nebude.
Doporučuji ještě o potvrzení o bezdlužnosti požádat Českou správu sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovnu (u níž je přítel evidován, a pokud ji v mezidobí kdy měnit, tak všechny pojišťovny, kde kdy byl registrován), finanční úřad (v jehož obvodu má trvalé bydliště) a obecní úřad města, ve kterém má trvalé bydliště. Obec proto, že místní poplatky za odvoz odpadu se vybírají podle místa trvalého bydliště.
Výše uvedeným budete mít pokrytu téměř většinu potencionálních věřitelů.
Samozřejmě pokud věřitele v seznamu závazků neuvedete a on pohledávku reálně má, může po skončení oddlužení žádat, aby se osvobození na jeho pohledávku nevztahovalo. Toto se děje opravdu jenom v minimu případů.