Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.508

Svatba, sňatek dlužníků s insolvencí - vliv na splátky insolvence a majetek

Odesláno: 
Otevřeno 608 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
potřeboval bych poradit ohledně nemovitostí.
S přítelkyní, která má svojí insolvenci se budeme brát. Já mám rok insolvenci s pevnou částkou kde zaplatím 75% a více na dluhy, ale přítelkyně má splátkový kalendář, kde je podmínkou zaplatit za 5 let 30%.
Insolvenci přítelkyně má krátce a před uzavřením manželství má byt, který je nahlášen v insolvenci jako její majetek.
Zajímá mě, jak to je v případě, že se vezmem a já jelikož mám pevnou splátku, tak jsem našetřil docela dost peněz bokem zda mohu v manželství koupit zahradu nebo jinou nemovitost a zda by nebyl problém, že přítelkyně defakto nabyla nemovitost i když je v insolvenci. Nemovitost bude psaná na mě, ale v manželství se to tak nebere a nemovitost je jakože obou, jestli to dobře chápu. Nerad bych koupil nemovitost a pak ji musel prodat a umořit tím dluhy u mé přítelkyně (manželky)
Můj správce mi řekl, že ho mám jen kontaktovat pokud bych si něco chtěl koupit, kde bude figurovat moje jméno, ale že mohu si koupit cokoliv z našetřených peněz
Další dotaz co mám je, že přítelkyně byla vdaná a kupovala auto, které je ale psané na její matku. Auto se prodalo a z peněz se koupilo jiné. Má nárok chtít něco její manžel z prodaného auta? I když vlastník auta byl vlastně její matka? V malym i velkym technicaku akorát pojistka byla na přítelkyni.

Vím, že to sem nepatří, ale třeba mi na to odpovíte : ) děkuji
 
Dobrý den,

pokud jste s budoucí manželkou oba v oddlužení, doporučuji uzavřít tzv. předmanželskou smlouvu, kterou upravíte režim společného jmění a sjednáte si režim oddělených jmění. Taková smlouva musí být uzavřena formou notářského zápisu a zveřejněna v Sezname listin o manželském majetkovém režimu, který vede Notářská komora ČR. V opačném případě by mohla být nemovitost povařována za mimořádný příjem manželky, ačkoliv byste ji fakticky zakoupil Vy.
Samozřejmě s financemi, které Vám po provedení srážky zůstanou, si můžete nakládat dle svého uvážení, tedy i pořídit nemovitost.

Ohledně automobilu psaného na matku Vaší budoucí manželky platí, že vlastníkem vozu je osoba zapsaná v registru vozidel, tedy matka. Tedy bývalému manželovi žádné vyrovnání z prodeje automobilu nenáleží.