Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.577

Rozvod manželství - musí se podat i návrh na vypořádání SJM, společného jmění manželů?

Odesláno: 
Otevřeno 725 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
přítel se bude rozvádět. Na rozvodu se s manželkou dohodli. Musí podat i návrh na vypořádání majetku, tedy společného jmění manželů (SJM)?
Potřebují na to více času ale rozvedení chtějí být co nejdříve.
 
Dobrý den,
vypořádání majetkových vztahů manželů není podmínkou pro samotný rozvod manželství.
 
Dobře děkuji, já totiž někde četla že pokud je rozvod dohodou zak vypořádání majetku tam musí byt
 
Dobrý den,

pokud se jedná o nesporný rozvod (což explicitně z minulého dotazu nevyplývalo), kde podávají návrh oba manželé společně (resp. jeden jej podá a druhý se k němu připojí), manželství trvalo nejméně jeden rok a manželé spolu již déle jak šest měsíců nežijí a manželé se dohodli na úpravě svých majetkových poměrů, svého bydlení a případně výživného pro dobu po rozvodu manželství. Dohoda o vypořádání společného jmění (kterou soud schvaluje) musí být písemná a musí být úředně ověřeny.

Pokud by se jednalo o tzv. sporný rozvod, tj. na návrh jen jednoho z manželů, v něm výše uvedené neplatí a po provedeném dokazování soud manželství rozvede i bez vypořádání SJM.
V obou případech ovšem platí, že pokud mají manželé nezletilé děti, musí soud prve rozhodnout o jejich péči a výživném.
 
Dobrý den,
manželství trvá déle jak rok a déle jak šest měsíců spolu nežijí, děti mají dvě a výživné už mají vyřešené. Oba chtějí podat rozvod spolecne. Takže pokud je to takhle tak dohoda o SJM musí být předložena?
 
Dobrý den,
pokud rozvádějící se manželé chtějí nesporný rozvod, je předložení uzavřené dohody o vypořádání společného jmění manželů (s ověřenými podpisy obou manželů) povinnou přílohou návrhu na rozvod manželství.