Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.550

Vypořádání SJM v insolvenci - dlužící z manželů požaduje vyplacení za investice do nemovitosti druhého z manželů

Odesláno: 
Otevřeno 1012 x
7 odpovědí
 
Během manželství jsem podnikala a za vydělané peníze jsem opravila rodinný dům, který manžel získal před manželstvím. Bohužel se mi přestalo dařit, o firmu jsem přišla, zůstaly dluhy.
2013 jsme se rozvedli a začal soud o majetek.
2015 jsem vstoupila do insolvence pro tyto dluhy z podnikání. V insolvenčním návrhu jsem uvedla, že nemám vypořádáno SJM a nárokuji v tomto řízení cca 1.300.000 Kč. Věřitelé se nezúčastnili schůze věřitelů a mě byl určen splátkový kalendář, který řádně splácím. Myslím, že soud o majetkoprávní vyrovnání se chýlí ke konci a mě připadne, co jsem požadovala.
Dotaz zní: budu muset tuto částku dát insolvenčnímu správci? Kdo zaplatí právníka a ostatní náklady kdybych tuto částku musela dát celou správci.
Byla tato věc tj. příjem z majetkoprávního vypořádání během insolvence už někdy někde řešena?
Děkuji.
 
Dobrý den, domnívám se, že pokud jste tento příjem uvedla již v insolvenčním návrhu, záleží na tom, zda s ním bylo insolvenčím správcem počítáno v návrhu předloženém insolventnímu soudu. Pokud ano, dopadalo by na další postup spíše ust. § 412 odst. 1 písm. b) insolvenčního zákona a příjem byste musela vydat, v opačném případě ust. § 409 insolvenčního zákona, tedy příjem by Vám měl zůstat. Více například rozhodnutí KSPH 40 INS 5908/2012 4 VSPH 942/2015-B-27. V každém případě bych Vám doporučovala poradit se s Vaším insolvenčním správcem.
 
Dobrý den, mám dotaz ohledně vypořádání s bratrem. Každý vlastníme polovinu domu po otci. Moje polovina je pro mne ale jen jako přítěž. Bratr má ale momentálně insolvenci, tak se chci zeptat, zda mu můžu svou polovinu darovat třeba darovací smlouvou nebo jestli je i jiný způsob. Děkuji
 
Dobrý den,

pokud byste svou polovinu chtěla bratrovi darovat a on tento dar přijme, insolvenční zákon tomu nebrání. Ba naopak bratr není oprávněn dar odmítnout.
Je však vhodné, aby o tomto bratr informoval svého insolvenčního správce.
 
Dobrý den, máme dědictví po rodičích dum, chatu, pozemek,, je nás pět, do dneška jsem to neřešil bratr tam bydlí zjistil jsem že je v insolvenci co mužu dělat děkuji Vlček
 
Dobrý den,
pokud již proběhlo dědické řízení a bratr je tak spoluvlastníkem nemovitostí, budou tyto jeho podíly zpeněžovány v rámci insolvenčního řízení insolvenčním správcem.
Pokud na podílech bratra byla jakákoliv zástavní práva (smluvní, exekutorská), budou podíly zpeněžovány dle pokynu zajištěných věřitelů. Zpeněžování se však vždy bude týkat pouze podílu Vašeho bratra, podílu ostatních spoluvlastníků se nedotkne.
 
Dobrý den, v roce 2007 jsme z pritelem začali stavět na pozemku, který mu byl darován, dům, který si nechal napsat jen na sebe. Chtěla bych vědět, zda mám i Já na nějaký nárok na vlastnictví. Děkuji
 
Dobrý den.
Váš dotaz se netýká výkonu exekuce ani oblasti insolvence (insolvenčního řízení).
Dotaz proto prosím uložte do formuláře na stránce http://www.poslatdotaz.cz
Dotazy přijímáme každý lichý týden v pondělí po 10. hodině.
Máte také možnost zeptat se právničky v online chatu. Ten je k dispozici každý sudý týden v sobotu mezi 9. -11. hodinou na stránce
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/chat.html.