Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.545.838

Exekuce na plat, mzdu - výpočet splátky, srážky exekuce ze superhrubé, hrubé a čisté mzdy

Odesláno: 
Otevřeno 797 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám exekuce na plat.
Jsem srozuměna s tím, že je mi každý měsíc strhávána určitá částka z platu. Jen nevím, jak se tato vypočítává, protože za měsíce 01-05/2018 mi vždy byl vyplacen zůstatek mzdy 11.000 až 12.000Kč po stržení všech nároků. Za měsíc 06/2018 mi přišla částka 8.400 Kč. Což se mi zdá poněkud podivné při mé výši platu za červen 2018. Navíc nedosáhnu ani na můj nájem, který činí 13.000 Kč měsíčně.
Kolik musí zaměstnavatel odvádět na exekuce, jaký je podíl ze mzdy, zda se vypočítává ze superhrubé mzdy nebo hrubé, či z čisté mzdy? A jaký je postup, pokud bych chtěla vstoupit do insolvenčního řízení, platí nějaká omezení co se týče výše platu či výše dluhu? A na koho se mohu se svým problémem obrátit? V momentální situaci, ve které se nalézám, nemám ani dostatek finančních prostředků. Jsem již ve věku po padesátce a jsem sama. Pracuji na plný úvazek, občas si přivydělávám brigádou, ale tam činí můj plat podle odpracovaných hodin, což se odvíjí od mého volného času mezi mými směnami ve stálém zaměstnání a dle nabídky agentury, u ktaré mám DPČ. Ještě jedna věc. Jsem rozvedená a některé dluhy společné ještě za manželství jsem uhradila i když formou exekucí sama, bez přičinění bývalého manžela. On se na ničem nepodílel ani nepodílí, není jeho snahou mi nějak pomoci. Navíc je zaměstnán načerno a lze ho jen velmi těžce vysledovat. I kdyby se mi to nějak povedlo, mám nějakou šanci vůbec od něho dostat alespoń polovinu toho, co jsem zaplatila na společných dluzích? On neplatí nic ani sociální a ani zdravotní pojištění. Je problém, že jsme neudělali vypořádání po rozvodu, protože jsem uvěřila jeho řečem, že mi bude vždy polovinu platit, což se bohužel nestalo. Moc děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, Vámi uvedené dotazy stran výpočtu strhávané částky by Vám k Vašemu dotazu mělo sdělit účetní oddělení Vašeho zaměstnavatele. V případě, že uvažujete o insolvenčním řízení, můžete se obrátit na některou akreditovanou osobu, která by Vám pomohla podat návrh, a to i zdarma (více na https://sako.justice.cz/). Stran dluhů ze sjm: pokud máte rozhodnutí soudu o rozdělení dluhů, dohodu nebo i pokud byly dluhy rozděleny fikcí po 3 letech po zániku manželství, máte vždy nárok žádat od bývalého manžela úhradu té části dluhu, který jste za něj uhradila Vy. Je však třeba podat žalobu na soud a svůj nárok prokázat.