Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.937

Prodej automobilu osobě s exekucí bez přesání v registru vozidel - hrozí exekuce auta?

Odesláno: 
Otevřeno 2680 x
9 odpovědí
 
Dobrý den
09/2017 jsem prodal auto, udělali jsme kupní smlouvu - samozřejmě ověřenou, ale pán měl exekuci tak jsme se domluvili, že to prodám bez přepisu. Ve velkém TP vozidla jsem napsaný já, ale kupní smlouvu máme oba. Jde o to zda mi přijde exekuce, může zabavit automobil? Jelikož auto je pořád na mě, ale kupní smlouva je podepsaná a ověřená, co mám dělat?
Předem děkuji
 
Dobrý den,
v tomto případě nemá soudní exekutor možnost zjistit, kdo je reálným vlastníkem vozidla, když vychází z lustrace evidence vozidel, ve které jste jako vlastník uveden Vy, ledaže byste Vy anebo kupující soudnímu exekutorovi předložili kupní smlouvu a sdělili, že stav v registru vozidel neodpovídá reálnému stavu.
Upozorňuji však, že dle zákona jste povinen do 10 dnů ode dne prodeje vozidla uvést zápis v registru vozidel v soulad s reálným stavem.
Pokuta při neprovedení změny do 10 dnů ode dne uzavření kupní smlouvy činí dle zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích u fyzických osob až 50 000, - Kč (ust. § 8 odst. 2 a ust. § 83 odst. 1 písm. b) a správní orgány ji v současné době uplatňují.
Zároveň v případě, že např. nový vlastník nemá uzavřené povinné ručení, ač je to zákonná povinnost, a způsobí nehodu, veškeré náklady budou Českou kanceláří pojistitelů vymáhány po Vás jako registrovaném vlastníkovi vozidla.
 
Dobrý den,
To vím, ale oba máme kupní smlouvu s ověřeným podpisem. Takže když exekutor bude chtit auto po mě a ukažu mu smlouvu i když auto neni přepsané, nemůže ho zabavit?
 
Dobrý den,
pokud soudnímu exekutorovi předložíte kupní smlouvu, ze které bude vyplývat, že vlastníkem vozidla má být dle kupní smlouvy osoba, na níž je vedena exekuce, soudní exekutor může vozidlo zabavit.
Jelikož ovšem fakticky nejste vlastníkem vozidla, případná exekuce vozidla Vás dle mého názoru nemusí nijak zajímat, neboť exekuovat se bude majetek, které není již fakticky Váš, ačkoliv zápis v registru vozidel neodpovídá pravdivému stavu.
 
Dobrý den,
Špatně jsme se pochopili, já bych mel mit exekuci a auto je psané na mě, ale mam kupni smlouvu a ta je na člověka který teď vlastni vozidlo.
Takže bych byl nerad kdyby mu kvuli mě zabavili vozidlo
 
Dobrý den,
pokud jste v registru vozidel veden jako vlastník vozidel, dle mého názoru již soudní exekutor i vydal exekutorský příkaz, kterým dané vozidlo postihnul.
V tomto případě reálně hrozí, že soudní exekutor vozidlo zabaví.
Pokud tedy kupující není v exekuci (ačkoliv v prvním dotazu píšete „…ale pan měl exekuci…“ a v exekuci jste Vy, tím spíše nerozumím tomu, proč jste vozidlo fakticky v registru vozidel nepřepsali.
Nadto i pokud jste uzavřeli kupní smlouvu a Vaše exekuce již byla zahájena, nebyl jste ani oprávněn vozidlo komukoliv prodat.
 
Dobrý den,
Ono to je takhle, auto jsem mu prodal, ale on si to nechtěl přepsat na sebe tak to zustalo na mě, kdyby nahodou by mě přišla exekuce a auto je napsane na mě tak aby ho nezabavily pak tomu panovi. Kupni smlouvy a vše okolo máme. A ta kupni smlouva se dělala cca před rokem kdy zadny z nas nemel zadnou exekuci. ale nikdy člověk neví : D co ho čeka v budoucnu : D
 
Dobrý den,
pokud jste tedy vozidlo prodal v momentě, kdy jste ani Vy, ani kupující, neměli nařízenou exekuci, tím spíše nechápu Váš postup.
V současné chvíli platí, že pokud by byla nařízena exekuce na Vás, dle evidence vozidel jste vlastníkem vozidla a soudní exekutor jej může exekučně postihnout.
 
Dobrý den,
Jsou to obavy, když mi ho bude chtit zabavit prostě mu ukažu kupni smlouvu že auto již už neni mé a mělo by byt vše v pohodě ne? : )
 
Dobrý den, to si nejsem zcela jistá, neboť je možné, že své vlastnictví byste musel prokazovat v návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu. Poraďte se o tom s Vaším advokátem.