Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat na co máme nárok, když jsme si nechali vytvořit dekor na obtisky. Dekory jako takové máme chráněné ochrannou známkou na UPV. Máme je chráněné v těchto skupinách:

(20) nábytek, zrcadla, rámy, výrobky nejmenované v jiných třídách ze dřeva, korku, rákosu, vrbového proutí, z rohu, kosti, slonoviny, z kostic, želvoviny, jantaru, perleti, mořské pěny, náhražky všech těchto materiálů nebo náhražky z plastických hmot;
(21) pomůcky a nádoby pro domácnost a kuchyň, hřebeny a mycí houby, kartáče (s výjimkou štětců), materiály pro výrobu kartáčů, čisticí potřeby, drátky na čištění parket, sklo surové nebo opracované (s výjimkou stavebního skla), sklo, porcelán a majolika neobsažené v jiných třídách;
(27) koberce, rohožky, rohože, linoleum a jiné obklady podlah, tapety na stěny nikoliv textilní.
Chtěli bychom, aby nám dal obtiskář k dispozici zdrojové soubory k vytvořeným dekorům, protože jsme je chtěli mít u sebe, kdyby se ztratily nebo bychom chtěli přejít k někomu jinému. Zajímalo by mne tedy kdo je majitelem oněch souborů, když je vytvořil podle našeho návrhu a celý vývoj jsme zaplatili. A jestli můžeme tedy požadovat jejich kopie. Děkuji za odpověď. Dáša

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz Vám nedá platná právní úprava, nýbrž byste ji měla získat ze smlouvy, kterou jste s obtiskářem uzavřela.
V této souvislosti je klíčové, co bylo předmětem smlouvy o dílo, která byla mezi Vámi a obtiskářem uzavřena (předpokládám alespoň, že se jednalo o smlouvu o dílo), tzn. co bylo oním dílem, jehož zhotovení jste si u obtiskáře objednala. Z dotazu není zřejmé, co jste vlastně od obtiskáře obdržela (zda se jednalo o vyhotovení obtisků na konkrétní předměty či pouze přípravu technologie k obtiskávání dekoru na předměty). Předmět smlouvy, resp. předmět díla je podstatnou náležitostí smlouvy o dílo, tzn. že ze smlouvy o dílo musí být zřejmé, co má objednatel od zhotovitele obdržet (a za co platí sjednanou cenu). Je rovněž důležité, zda je z Vámi uzavřené smlouvy zřejmý její účel, tzn. zda je ze smlouvy možné dovodit, za jakým účelem byla z Vaší strany smlouva vlastně uzavřena.
Pakliže jste od obtiskáře obdržela to, co jste si u něj objednala, neposkytuje Vám platná právní úprava právo na nic dalšího (tedy na nic, co nebylo předmětem uzavřené smlouvy o dílo). Na předání zdrojových souborů (resp. jejich kopií) se můžete samozřejmě s obtiskářem dohodnout, popř. se předání zdrojových souborů či jejich kopií může stát předmětem další smlouvy (bude-li chtít obtiskář předání zdrojových souborů či jejich kopií zpoplatnit, resp. Vám zdrojové soubory či jejich kopie de facto prodat).
Je pochopitelné, že pro Vaší budoucí činnost je vlastnictví zdrojových souborů (resp. alespoň jejich kopií) důležité, je však nutné mít na zřeteli, zda obtiskář splnil to, k čemu se smluvně zavázal. Pakliže ano, nemáte z jeho strany právo na jakékoli další plnění.
Pokud by mezi Vámi a obtiskářem došlo ke sporu ohledně skutečného předmětu uzavřené smlouvy o dílo (tedy ke sporu o tom, co vlastně bylo, resp. mělo být předmětem plnění ze strany obtiskáře), musel by v této věci rozhodnout soud a určit, zda je obtiskář povinen poskytnout Vám (v ceně díla) rovněž zdrojové soubory (resp. jejich kopie) či nikoli.

Na tomto místě je vhodné podotknout, že i pokud by si obtiskář zdrojové soubory ponechal a jejich kopie Vám neposkytl, bude jeho dispozice s předmětným dekorem značně omezena, a to z důvodu existující ochranné známky. Dle § 8/1 a 2 zákona o ochranných známkách má vlastník ochranné známky výlučné právo užívat ochrannou známku ve spojení s výrobky nebo službami, pro něž je chráněna. Nikdo nesmí v obchodním styku bez souhlasu vlastníka ochranné známky užívat:
a/ označení shodné s ochrannou známkou pro výrobky nebo služby, které jsou shodné s těmi, pro které je ochranná známka zapsána,
b/ označení, u něhož z důvodu jeho shodnosti nebo podobnosti s ochrannou známkou a shodnosti nebo podobnosti výrobků nebo služeb označených ochrannou známkou a označením existuje pravděpodobnost záměny na straně veřejnosti, včetně pravděpodobnosti asociace mezi označením a ochrannou známkou,
c/ označení shodné s ochrannou známkou nebo jí podobné pro výrobky nebo služby, které sice nejsou podobné těm, pro které je ochranná známka zapsána, avšak jde o ochrannou známku, která má dobré jméno v České republice, a jeho užívání by nepoctivě těžilo z rozlišovací způsobilosti nebo dobrého jména ochranné známky nebo jim bylo na újmu.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 441/2003 Sb. , o ochranných známkách a o změně zákona č. 6/2002 Sb. , o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích), ve znění pozdějších předpisů, (zákon o ochranných známkách)


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Autorské právo na dekor obtisků, ochranná známka úřadu průmyslového vlastnictví
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.