Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V listopadu 2017 jsme se odstěhovali z bytu, ve kterém jsme bydleli 2 roky. Majitel nám totiž v březnu 2017 oznámil, že jej prodává. Následně nám zaslal dopis o jeho prodeji a prosil o zpřístupnění bytu k prohlídkám. S tímto jsme tedy souhlasili. Asi od léta na nás jeho realitní makléř vyvíjel tlak, kdy se odstěhujeme, že má několik vážných zájemců a oni potřebují znát datum, kdy bude byt volný.

Na ten popud jsme si tedy hledali jiné bydlení a to se nám podařilo najít na začátku listopadu 2017. Poslali jsme tedy výpověď z nájmu, a vzhledem k okolnostem (zájemci o byt a jeho okamžitou koupi) jsme žádali o zkrácení výpovědní lhůty nebo její úplné zrušení. Majitel neměl ani toliko slušnosti, aby odepsal nebo se vůbec s námi setkal na předání klíčů. Vše za něj vyřizoval poměrně neschopný realitní makléř. Na předání klíčů s sebou neměl ani předávací protokoly. Díky tomu jsme v tomto opuštěném bytě platili i nadále energie, protože majitel si je na sebe přepsal až v 2. polovině února 2018 a to ještě tím způsobem, že na plynárnách je nahlášen jiný (vyšší stav), než byl reálný při opouštění bytu. Tímto jeho jednáním mi vznikl nedoplatek. V této chvíli jsem po něm žádala vyúčtování za teplo a vodu v bytě a ani na tuto výzvu nereagoval (2017 činil náš přeplatek cca 8.000 Kč). Pro shrnutí - má naši kauci (15.000 Kč), ale s tou již nepočítáme, jelikož jsme tedy nedodrželi výpovědní lhůtu (nájemné bylo 6.100 Kč + služby). Co mu ale určitě nechci nechat, je náš přeplatek na službách. Jak mohu v této věci postupovat? Děkuji, Brigita

ODPOVĚĎ:
Vyúčtování služeb je majitel povinen Vám poskytnout nejpozději do 4 měsíců po zúčtovacím období. Pokud tak neučiní, máte právo požadovat pokutu 50 Kč za každý den prodlení. Dále máte právo přeplatek na službách žádat. Pokud nevrátí dobrovolně, vyzvěte ho prostřednictvím doporučeného dopisu a upozorněte, že budete dluh vymáhat i soudně. Pokud přesto přeplatek nebude uhrazen, podejte k soudu žalobu - návrh na platební rozkaz. Pokud nejste schopni zjistit částku přeplatku, který byste následně žalovali, obraťte se na soud s návrhem, aby Vám pronajímatel uhradil jednak pokutu za opožděné vyúčtování, a aby mu byla soudem uložena povinnost vyúčtování předložit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.