Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bývalá přítelkyně se před více než třemi lety (8/2015) odstěhovala z RD, který máme ve spoluvlastnictví. Od té doby se žádným způsobem nepodílí na údržbě, vytápění atd. Ačkoli jsem ji opakovaně žádal, aby do domu, přicházela jen když jsem, přítomen a po předchozí domluvě, tak to nerespektuje. Nahlíží a přehrabuje se v mých osobních věcech a dokladech.

A odváží věci neosobního charakteru, též doklady od investic do RD, a např. stavební míchačku aj. , kdy věděla, že stoprocentně nebudu doma. Vyhrožuje policií, že má právo neomezeného vstupu do RD. Jak si tedy mám chránit své soukromí, elektroniku osobní věci atd. Existuje nějaké opatření? Děkuji, Radek

 

ODPOVĚĎ:
Je třeba si uvědomit, že spoluvlastníci společně vlastní všechny části nemovitosti. Je jen na jejich společném rozhodnutí, jak bude s těmito nemovitostmi nakládáno. Pokud tedy nemáte vzájemnou dohodou, která mohla být uzavřena i ústně či jen konkludentně (tedy, že z jednání spoluvlastníků je zřejmé uzavření takové dohody) vymezeno užívací právo ke společné nemovitosti, tedy že např. Vy užíváte celou nemovitost pro účely bydlení, hradíte sám veškeré výdaje s domem spojené, případně že bývalé přítelkyni platíte přiměřenou náhradu za to, že ona nemovitost neužívá (na což by měla mít v takovém případě právo a náhradu může i zpětně vymáhat z titulu bezdůvodného obohacení), pak se nelze proti zásahům podílové spoluvlastnice bránit. Zásahy do sféry osobní povahy lze řešit žalobou na ochranu osobnosti, nicméně byste musel takový zásah prokázat (píšete, že odnáší pouze věci neosobního charakteru).
V případě, že je zřejmé, že mezi Vámi byla uzavřena dohoda o užívání společné nemovitosti, pak vniknutí druhého spoluvlastníka do Vámi užívaných místností znamená narušení Vašeho soukromí cizí osobou bez Vašeho souhlasu a můžete se bránit ať už tzv. svépomocí za splněný zákonných podmínek, tak kontaktováním Policie ČR (mohlo by se také jednat až až o trestný čin porušování domovní svobody).

Ustanovení § 14 občanského zákoníku:

Svépomoc

„ (1)   Každý si může přiměřeným způsobem pomoci k svému právu sám, je-li jeho právo ohroženo a je-li zřejmé, že by zásah veřejné moci přišel pozdě.

(2)   Hrozí-li neoprávněný zásah do práva bezprostředně, může jej každý, kdo je takto ohrožen, odvrátit úsilím a prostředky, které se osobě v jeho postavení musí jevit vzhledem k okolnostem jako přiměřené. Směřuje-li však svépomoc jen k zajištění práva, které by bylo jinak zmařeno, musí se ten, kdo k ní přikročil, obrátit bez zbytečného odkladu na příslušný orgán veřejné moci."

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Spoluvlastník nemovitosti krade věci z domu a odváží věci neosobního charakteru - jak mu v tom zabránit?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.