Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máma vlastní 2/3 rodinného domu. Já jsem syn. A moje dvě sestřenice, tak vlastní každá 1/6 domu. A mámy plán je takový: chce odkoupit oba podíly a pak celou nemovitost darovat s darovací smlouvou mně jako synovi. Matka ale neví kde sestřenice bydlí ani nemám žádné spojení tel, email. Máme jen adresu z katastru nemovitostí ČR. Chceme napsat dopis ve kterém by bylo, že máma chce odkoupit podíl každé, cena za jejich podíl. A jestli by bylo možné do dopisu přidat rovnou smlouvu na koupi jejich podílů. Tak se chci zeptat jestli máte nějaký dopis, kterých bych mohl poslat pod hlavičkou mámy a i tu smlouvu. Nebo jestli navrhujete nějaké jiné řešení. Když by odmítli cenu co dál dělat? Máme i cenový odhad nemovitosti. A když by souhlasily tak jaký by byl další postup. Děkuji, Ctibor

ODPOVĚĎ:
V daném případě je Vámi naznačený postup správný. Vyzvěte sestřenice k jednání o odkupu jejich podílu, myslím, že je zbytečné již nyní sepisovat smlouvu, neboť nevíte, jak se k návrhu postaví. V dopise jim sdělte, že máte zájem o odkup jejich podílu a za jakou cenu. Pokud budou reagovat pozitivně, bude třeba sepsat kupní smlouvu, ve které musí být specifikována nemovitost, o kterou se jedná a kupní cena, za kterou je podíl prodáván. Smlouvu je třeba podepsat, podpisy musí být úředně ověřené a tuto smlouvu následně vložit do katastru nemovitostí, správní poplatek činí 1.000 Kč. Pokud s odkupem souhlasit nebudou, můžete k soudu podat návrh na vypořádání podílového spoluvlastnictví a domáhat se přikázání domu matce s tím, že ona vyplatí spoluvlastnice. Pokud by bylo návrhu vyhověno, pak byste do katastru nemovitostí vkládali rozsudek, jímž by bylo spoluvlastnictví vypořádáno.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odkoupení menšinových podílů většinovým spolumajitelem - postup
  • Spoluvlastník nemovitosti nezná trvalý pobyt ostatních spolumajitelů - jak požádat o odkoupení podílů nemovitosti pokud jsou menšinový spoluvlastníci nedohledatelní?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.