Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu ohledně mé bývalé tchýně. Když jsme se s manželem rozváděli,   trvalo to 6 let, tchýně se postavila na mou stranu. Komunikace mezi ní a synem, byla na bodu mrazu a cca 10 let spolu nekomunikovali. Když došlo na manželské vypořádání, místo toho, aby mě manžel vyplatil z firmy, daroval mě dům, který vlastnil i se svou matkou.   Po strašně dlouhém rozvovodovém řízení jsem byla ráda, že je vše za mnou a k tomuto svolila. S tchýní jsme si velice dobře rozuměly, tudíž jsem v tom neviděla problém.

Bydlela jsem 100 km od ní, často za ní jezdila, nakupovala jí, jelikož měla malý důchod, podotýkám, že v té době měla 60 let, kdy začal náš rozvod. Mám syna, který je autista, ADHD, problémový, otec se ho zřekl, takže bývá u mne v práci. Přišla jsem s nápadem, že dům ve kterém bývala tchýně, se prodá, koupíme nemovitost blíže k mému bydlišti, kde i syn Dominik bude mít konečně své zázemí a já nebudu muset tak daleko dojíždět. Prodej proběhla v roce 2016, bývalou tchýni jsem si nastěhovala do nového domu, který jsem koupila, s tím, že budeme platit napůl pojištění, inkaso, nezbytné opravy. Podotýkám, že v době stěhování, již k sobě se synem, mým bývalým manželem našli cestu a začali se stýkat. Já si v novém domě zařídila druhou práci, masáže.
Můj syn něco provedl, a ona, že jí nepřekročí práh domu, že takového hajlzla tam nechce, mimo jiné, odmítla mi přispívat na pojištění, poplatky,
neuklízela, když jsem přijela, celý den jsem uklízela, aby se tam dalo být.
Navíc je bývalá tchýně alkoholik. Naše vztahy se velice zhoršily a to, co by mě ani ve snu nenapadlo, nastalo. Já mám invaliditu II stupně, vydělávám si na sebe masážemi, k tomu se starám o syna, který má III. stupen inv. Mimo to ještě, každý víkend si tam hostí svojí sestru s rodinou, a když jsem chtěla, aby přispívala více na bydlení odmítla. Podotýkám, že já jsem se tam v lonském roce objevovala již sporadicky. Rozhodla jsem se dům prodat, sdělila jsem jí to i ústně se svědkem, mým přítele, u kterého bydlím, v listopadu 2018. S tím, že dům prodávám, nestačím na něho finančně a navíc, protože jsem po operaci páteře, mám další nález na hrudní páteři. Dala jsem jí prostor do konce června tohoto roku, atˇ si najde své bydlení. Její syn, můj bývalý manžel je podnikatel, milionář, tak nevidím důvod, proč by se o svou matku, která má tedˇ71 let, nemohl postarat a pomoci jí i finančně s bydlením. Bohužel, můj bývalý manžel mi tedˇ vyhrožuje, že jsem jeho matku připravila o střech nad hlavou, že jsem slíbila, že ji dochovám (o tomto jsem se vůbec nezminovala a neslíbila)   a vyhrožuje, že pokud dům prodám udělá mi ze života peklo. K tomu ještě
využívá naši dceru, kterou vydírají a štvou proti mě. Tchýně v domě má jen trvalé bydliště, žádné věcné břemeno ani smlouvu nemá.
Můžete mi prosím poradit? Připomínám, že tchýně podepsala v listopadu dopis, ve kterém je se vším obeznámena a podepsala, že se ke konci června 2019 vystěhuje. Já mám hlavně strach ze svého bývalého manžela. Jsme rozvedeni 10 let.
Děkuji, Lucka

 

ODPOVĚĎ:
Pokud nemá tchýně v domě věcné břemeno, nemáte povinnost jí zajišťovat žádné bydlení a právně vůči ní nemáte žádné povinnosti. Teoreticky nemovitost můžete prodat i s tchýní, prodeji nájemce v domě nebrání, ovšem je jisté, že kupující by asi takovou nemovitost buď nekoupili nebo chtěli výrazně nižší kupní cenu. Z právního hlediska Vám ale nic nebrání nemovitost prodat.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak vystěhovat tchýni bydlící v domě bez právního důvodu a bez nájemní smlouvy - souhlas majitele domu (snacha, zeť) byl zrušen
  • Zeť, snaha chtějí vystěhovat tchýni z bytu, domu, nemovitosti - postup jak na to
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.