Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn koupil v r. 2010 nemovitost, ve které už tehdy bydlela osoba. Ta zde má trvalé bydliště, ale neplatí žádný nájem, nemá nájemní smlouvu ani věcné břemeno. Všechny energie má přihlášené na sebe už z doby předchozího majitele. Nyní syn potřebuje nemovitost prodat, ale s trvale žijící osobou to nejde. Poslali jsme jí předžalobní výzvu k vystěhování do půli května 2019.

Pokud se v daném termínu neodstěhuje, musíme to řešit soudně podáním žaloby nebo můžeme legálně požádat na vodárnách, EONu atd o odhlášení odběru energií a objednat firmu, která ji vystěhuje? Bude to legální? Musí jí na úřadě na naši žádost zrušit trvalé bydliště? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě je třeba podat k soudu žalobu o vyklizení. Po projednání věci soud rozhodne, zda je ona osoba povinna nemovitost vyklidit - pravděpodobně tak rozhodne, pokud tato osoba tolik let užívá nemovitost bez právního důvodu, tedy platné nájemní smlouvy. Dokud ale soud nerozhodne o vyklizení, nelze osobu vystěhovat, ani jí odpojit energie. Dále se můžete domáhat vydání bezdůvodného obohacení, tedy žalovat částku odpovídající nájmu v dané lokalitě obvyklém. Teprve po vyhlášení rozsudku o vyklizení můžete zrušit trvalé bydliště, dříve úřad trvalé bydliště nezruší, pokud tam bude ona osoba nadále bydlet.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odpojení energií a vody v domě kde žije nájemník načerno bez souhlasu majitele nemovitosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.